Prosty sposób na pyszny dip z sera pleśniowego
Prosty sposób na pyszny dip z sera pleśniowego
Według niektórych sery pleśniowe nie tyle śmierdzą, co mają mdły smak, który do niczego nie pasuje. Jest to drobny błąd, ponieważ istnieje wiele przekąsek, zarówno warzywnych, słonych, jak i smażonych, które mogą być wzbogacone właśnie przez posmak pleśniowego sera. Nie trzeba go od razu wkładać do wnętrza dania, wystarczy przygotować gęsty dip z dojrzałego sera, żeby dodatkowo docenić jedzony właśnie przysmak.
Niezbędne składniki spożywcze
Żeby uzyskać smaczny dip z serka pleśniowego, należy przygotować dobrej jakości produkty spożywcze, w tym:
* 150 g sera Lazur z niebieską pleśnią,
* 150 g śmietany 18%,
* 1/2 cytryny,
* 2 łyżki majonezu,
* pieprz mielony.
Krok pierwszy
Ser pleśniowy rozpakować z papierka. Pokroić na mniejsze części, wrzucając go do miski, po czym widelcem rozdrobnić przysmak na mniejsze kawałeczki. Im mniejsze, tym lepsze, ponieważ dip wyjdzie delikatniejszy.
Krok drugi
Do pokruszonego sera pleśniowego dodać śmietanę, majonez, szczyptę pieprzu oraz sok cytrynowy wyciśnięty z cytryny. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać widelcem, tworząc jednolitą konsystencję. Jeśli jest zbyt grudkowata, można użyć do mieszania blendera, wtedy dip będzie gładszy.Gotowy sos pozostawić w miseczce. Zakryć folią aluminiową i wstawić dip na 1 godzinę do lodówki.
Krok trzeci
Podczas gdy dip będzie się chłodził, przygotować przekąski do niego. Mogą to być krakersy, słone paluchy, paluchy z ciasta na pizzę albo warzywa. Jeśli chce się podać sos z warzywami, wówczas trzeba obrać je ze skórki, np. marchewkę, i pokroić w cienkie paski. Dobrze sprawdzi się również seler, który ma lekko ostry smak.Po wyjęciu sosu z lodówki przełożyć go do ozdobnej miseczki, ułożyć na środku większego talerza albo tacki, a następnie wokół poukładać kawałki warzyw. Podawać – przekąska jest dobra i pomimo majonezu w sosie, zdrowa.