Sposób na sos do sałatki greckiej
Sposób na sos do sałatki greckiej
Sałatka grecka jest smaczna sama w sobie, jednak może być jeszcze lepsza. Wystarczy przygotować odpowiedni sos, który pozwoli na podkreślenie smaku warzyw oraz fety, użytej do przygotowania przekąski. Dobry sos sałatkowy można wykorzystać również do innych sałatek, dodając do nich aromatu śródziemnomorskiej kuchni.
Sosu można używać również do sałatek z kapusty.
Potrzebne składniki
Aby przyrządzić smaczny sos, podkreślający walory sałatki, potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 1 ząbek czosnku,
* 1 łyżka octu,
* 2 łyżki wody,
* 3 łyżki oliwy z oliwek,
* 1 łyżeczka ostrej musztardy,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Ząbek czosnku obrać z łupinki i zmiażdżyć w prasce. Lepiej nie używać większej ilości czosnku, ponieważ sos będzie za ostry, chyba że szykuje się większą ilość sałatki, wówczas konieczne będzie podwojenie ilości składników sosu.
Krok drugi
Czosnek przełożyć do pojemnika blendera. Dodać olej i zmiksować. Można mieszać sos ręcznie, jednak miksując składniki w blenderze, uzyskuje się znacznie delikatniejszą konsystencję.
Krok trzeci
Do oleju z czosnkiem dodać ocet, wodę, musztardę, przyprawy. Wszystko razem zmiksować dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Przechowywać w lodówce i używać do polewania sałatki greckiej na 15 minut przed jej podaniem. Smacznego!