Jak zrobić pyszny dip mięsny do nachos?

Opiekun artykułu: olap
Advertising
Jak zrobić pyszny dip mięsny do nachos?

Jak zrobić pyszny dip mięsny do nachos?

Nachos to obecnie jedna z najbardziej lubianych przekąsek. Pochodzi z kuchni meksykańskiej i jak każda potrawa rodem z Meksyku jest wyrazista oraz ostra, zwłaszcza ze względu na sos dodawany do nachos. Mogą być one warzywne, z dużą ilością przypraw, jak również mięsne. Właśnie na sos mięsny i sycący prezentujemy przepis w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Aby stworzyć smaczny sos do nachos, niezbędne jest przygotowanie następujących składników spożywczych, oczywiście świeżych:
    * 0,5 kg mięsa mielonego,
    * 1 szklanka kukurydzy,
    * 1,5 szklanki sosu enchilada,
    * 2 szklanki żółtego sera,
    * 1 łyżka oliwy,
    * 100 g zielonego chili,
    * pieprz,
    * sól,
    * nachos.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotować 2 naczynia żaroodporne i natrzeć je dokładnie oliwą, zarówno dno, jak i ścianki. Ser żółty, najlepiej twardy, zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do rondla wlać oliwę i podgrzać ją na niewielkim ogniu na piecu. Gdy oliwa będzie ciepła, wrzucić całe mięso mielone i mieszając raz po raz usmażyć, aż stanie się brązowe. Powinno zająć to 5 – 8 minut. Nadmiar tłuszczu, który może powstać podczas podsmażania, odcedzić do zlewu. Następnie dodać sos enchilada oraz kukurydzę. Chili umyć, oczyścić z pestek i pokroić drobno. Dodać do sosu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do sosu wsypać również starty ser. Zamieszać wszystko razem. Po wykonaniu tego przełożyć sos po równo do naczyń żaroodpornych. Jeśli pozostała jeszcze resztka sera, wówczas można posypać wierzch potrawy. Tak przygotowane naczynia wsunąć do piekarnika i piec przez 5 minut. Po upływie odpowiedniego czasu wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i podawać wraz z nachos albo innymi chipsami.