Smaczny i prosty sos grzybowy

Opiekun artykułu: szalllona
Advertising
Smaczny i prosty sos grzybowy

Smaczny i prosty sos grzybowy

Sezon na grzyby już niedługo. Zeszłoroczne zapasy zjedzone i czas przygotować się do przyszłego grzybobrania. Oznacza to nie tylko odświeżenie sprzętu do grzybobrania, lecz również odświeżenie przepisów na dania z grzybków. Jednym z ulubionych dań i dodatków jest aromatyczny sos grzybowy.

Advertising
Advertising
  • Składniki na sos grzybowy

    Składniki na sos grzybowy

    Do sosu potrzebne są odpowiednie składniki. Podstawą są świeże grzyby, lecz poza nimi przydadzą się również:
    * 1 kg grzybów (różne gatunki),
    * 1 cebula,
    * 1 natka pietruszki,
    * 3 łyżki śmietany,
    * 1 łyżeczka mąki,
    * olej,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Przygotowane grzyby dokładnie oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Można kroić w kostkę albo na plasterki, wedle uznania.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Cebulę obrać z łupinek i pokroić na niewielkie kawałki. Wrzucić je na patelnię i zeszklić. Uważać, żeby nie przypalić cebuli.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej grzybki. Dusić przez 3 – 4 minuty. Dodać do produktów 1 łyżkę śmietany, zamieszać i ponownie dusić przez 5 minut. Po tym czasie dodać ponownie 1 łyżkę śmietany, pieprz, sól, 1 łyżkę wody. Wymieszać i po raz kolejny dusić pod przykryciem przez 5 minut.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Do podduszonego lekko sosu dodać ostatnią łyżkę śmietany. Jeżeli sos jest zbyt mało gęsty, można wsypać mąkę.Na sam koniec wrzucić do potrawy posiekaną drobno natkę pietruszki i jeszcze przez 3 – 5 minut dusić, mieszając od czas do czasu.Sos podawać gorący – z ziemniakami, z klopsami z mięsa mielonego albo ze świeżym chlebem. Smacznego!