Smaczny i prosty sos grzybowy
Smaczny i prosty sos grzybowy
Sezon na grzyby już niedługo. Zeszłoroczne zapasy zjedzone i czas przygotować się do przyszłego grzybobrania. Oznacza to nie tylko odświeżenie sprzętu do grzybobrania, lecz również odświeżenie przepisów na dania z grzybków. Jednym z ulubionych dań i dodatków jest aromatyczny sos grzybowy.
Składniki na sos grzybowy
Do sosu potrzebne są odpowiednie składniki. Podstawą są świeże grzyby, lecz poza nimi przydadzą się również:
* 1 kg grzybów (różne gatunki),
* 1 cebula,
* 1 natka pietruszki,
* 3 łyżki śmietany,
* 1 łyżeczka mąki,
* olej,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Przygotowane grzyby dokładnie oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Można kroić w kostkę albo na plasterki, wedle uznania.
Krok drugi
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Cebulę obrać z łupinek i pokroić na niewielkie kawałki. Wrzucić je na patelnię i zeszklić. Uważać, żeby nie przypalić cebuli.
Krok trzeci
Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej grzybki. Dusić przez 3 – 4 minuty. Dodać do produktów 1 łyżkę śmietany, zamieszać i ponownie dusić przez 5 minut. Po tym czasie dodać ponownie 1 łyżkę śmietany, pieprz, sól, 1 łyżkę wody. Wymieszać i po raz kolejny dusić pod przykryciem przez 5 minut.
Krok czwarty
Do podduszonego lekko sosu dodać ostatnią łyżkę śmietany. Jeżeli sos jest zbyt mało gęsty, można wsypać mąkę.Na sam koniec wrzucić do potrawy posiekaną drobno natkę pietruszki i jeszcze przez 3 – 5 minut dusić, mieszając od czas do czasu.Sos podawać gorący – z ziemniakami, z klopsami z mięsa mielonego albo ze świeżym chlebem. Smacznego!