Jak przyrządzić sos beszamelowy?

Opiekun artykułu: ewelinas
Advertising
Jak przyrządzić sos beszamelowy?

Jak przyrządzić sos beszamelowy?

Sos beszamelowy pochodzi podobno z czasów Ludwika XIV, króla Francji. Od tamtej pory jest bardzo lubiany i wykorzystywany, zwłaszcza do warzyw oraz ryb. Niestety, jest jednocześnie wymagającym sosem i wiele osób poniosło fiasko, próbując go przygotować. Poniżej podajemy dobry przepis oraz krok po kroku wyjaśniamy, jak przygotować smaczny dodatek.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie sosu wymaga dobrych i świeżych składników, ponieważ często to od tego uzależniony jest smak dodatku. Do przyrządzenia beszamelu potrzebne są:
    * 2 szklanki mleka,
    * 2 łyżki mąki,
    * 2 łyżki masła,
    * gałka muszkatołowa,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Do rondla lub garnka średniej wielkości włożyć masło. Rozpocząć podgrzewanie na małym ogniu. Nie wolno doprowadzić do przypalenia się masła, dlatego trzeba cały czas pilnować naczynia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy masło całkowicie się roztopi, rozsypać na nie mąkę, po czym przy pomocy trzepaczki rozpocząć mieszanie obu składników aż do ich dokładnego połączenia się. Nie wolno przysmażać mąki ani doprowadzać do zarumienienia. Kiedy tylko stworzą całość, wlać 1 szklankę mleka i cały czas mieszać energicznie, nie zwiększając ognia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po wymieszaniu pierwszej części mleka z mąką i masłem, zacząć porcjami dodawać jego pozostałą część. Trzeba cały czas mieszać mocno, żeby w czasie dolewania płynu nie powstały grudy albo żeby sos nie zmienił się w bezkształtną kulę. W miarę dodawania mleka, mieszania i podgrzewania sos zacznie gęstnieć, a do tego przybierze ładną, aksamitną konsystencję.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    W momencie gdy sos będzie przypominał gęstą śmietanę, dodać do niego przyprawy, zamieszać mocno i doprowadzić do wrzenia. Kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, można zdjąć z ognia i od razu podawać.Sos beszamelowy świetnie komponuje się z warzywami, np. brokułami, z rybami, jak również z takimi daniami, jak pizza albo lasagne.