Pesto ziołowe dla urozmaicenia – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: pelka
Advertising
Pesto ziołowe dla urozmaicenia – jak je przyrządzić?

Pesto ziołowe dla urozmaicenia – jak je przyrządzić?

Pesto to sos pochodzenia włoskiego, który jest coraz chętniej podawany na polskich stołach. Należy zaliczyć to na plus, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale i korzystny dla zdrowia. Można go przygotować w kolorze czerwonym albo zielonym. Szczególnie polecane jest pesto zielone, pachnące ziołami niczym prawdziwa włoska kuchnia.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Podczas tworzenia pesto najważniejsza jest świeżość składników, które zostaną w nim wykorzystane. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
    * 1 garść bazylii,
    * 1 garść oregano,
    * 1 garść lebiodki,
    * 1 garść lawendy,
    * 1 garść mięty,
    * 1 garść szałwii,
    * 5 listków rukoli,
    * 4 talarki cukinii,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1 łyżka soku z cytryny,
    * 2 łyżki musztardy,
    * 2 łyżki majonezu,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie zioła należy umyć pod zimną wodą. Do pesto ziołowego należy używać świeżych ziół, a nie suszonych, gdyż świeże dają znacznie lepszy smak i aromat. Po umyciu wszystkie dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gotowe zioła wrzucić do blendera. Dodać do nich pozostałe składniki – poza oliwą z oliwek. Zacząć blendować aż do dokładnego poszatkowania wszystkich ziół.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kiedy zioła będą już posiekane, rozpocząć stopniowe dodawanie do nich oliwy z oliwek. Mieszać blenderem aż do wykorzystania całej oliwy oraz uzyskania gładkiej masy. Jeżeli sos wydaje się zbyt płynny, można dodać mniej oliwy.Gotowy dodatek przełożyć do słoika albo przelać do ozdobnej miseczki i od razu podawać jako dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i do przekąsek.