Pesto ziołowe dla urozmaicenia – jak je przyrządzić?
Pesto ziołowe dla urozmaicenia – jak je przyrządzić?
Pesto to sos pochodzenia włoskiego, który jest coraz chętniej podawany na polskich stołach. Należy zaliczyć to na plus, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale i korzystny dla zdrowia. Można go przygotować w kolorze czerwonym albo zielonym. Szczególnie polecane jest pesto zielone, pachnące ziołami niczym prawdziwa włoska kuchnia.
Potrzebne składniki spożywcze
Podczas tworzenia pesto najważniejsza jest świeżość składników, które zostaną w nim wykorzystane. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
* 1 garść bazylii,
* 1 garść oregano,
* 1 garść lebiodki,
* 1 garść lawendy,
* 1 garść mięty,
* 1 garść szałwii,
* 5 listków rukoli,
* 4 talarki cukinii,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* 2 łyżki musztardy,
* 2 łyżki majonezu,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Wszystkie zioła należy umyć pod zimną wodą. Do pesto ziołowego należy używać świeżych ziół, a nie suszonych, gdyż świeże dają znacznie lepszy smak i aromat. Po umyciu wszystkie dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych.
Krok drugi
Gotowe zioła wrzucić do blendera. Dodać do nich pozostałe składniki – poza oliwą z oliwek. Zacząć blendować aż do dokładnego poszatkowania wszystkich ziół.
Krok trzeci
Kiedy zioła będą już posiekane, rozpocząć stopniowe dodawanie do nich oliwy z oliwek. Mieszać blenderem aż do wykorzystania całej oliwy oraz uzyskania gładkiej masy. Jeżeli sos wydaje się zbyt płynny, można dodać mniej oliwy.Gotowy dodatek przełożyć do słoika albo przelać do ozdobnej miseczki i od razu podawać jako dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i do przekąsek.