Pesto z orzechów piniowych i bazylii – jak je zrobić?
Pesto z orzechów piniowych i bazylii – jak je zrobić?
Pesto to nie tylko dobry, ale i zdrowy dodatek do kanapek. Nie wymaga krojenia, może być jadany z każdym pieczywem oraz ma aromat, jakiego nie ma żadna kupna pasta kanapkowa. Dodatkowo można je zrobić z dowolnych składników, co pozwala co kilka dni czuć coś innego na kanapce. Jednym z ciekawszych smaków jest pesto orzechowe, które zadowoli nie tylko wielbicieli egzotycznych smaków.
Niezbędne składniki spożywcze
Pesto, niezależnie od składników, ma tę zaletę, że nie potrzebuje ich bardzo wielu, jednak to, co niezbędne, powinno być świeże i dobrej jakości. Potrzebne są przede wszystkim:
* 50 g orzechów piniowych,
* 4 łyżki oliwy z oliwek,
* 1 garść świeżej bazylii,
* 3 – 4 łyżki wody,
* sól.
Pierwszy krok
Orzechy piniowe powinny być pozbawione łupinki i najlepiej, żeby nie były obtoczone w żadnej przyprawie, to może zmienić smak pesto lub sprawić, że nie będzie odpowiednio dietetyczne. Przygotować patelnię i rozgrzać ją – nie dodając oleju ani innego tłuszczu – wrzucić na nią orzeszki i prażyć przez 2 – 3 minuty. Pilnować, żeby nie przypalić, gdyż będą miały wtedy niedobry smak.
Drugi krok
Gotowe orzeszki przełożyć do blendera i zmiksować na maleńkie kawałki. Gdy już osiągnie się taką wielkość, zacząć dodawać oliwę z oliwek, powoli, po 1 łyżce, cały czas miksując, żeby orzechowe drobinki rozdrabniały się jeszcze bardziej. Orzeszki piniowe powinny stopniowo tworzyć z oliwą gęstą papkę.
Trzeci krok
Po dodaniu oliwy rozpocząć wrzucanie bazylii i kolejne miksowanie. Mieszać cały czas, aż bazylia rozdrobni się całkowicie i połączy z resztą. Dopiero wtedy dodawać wodę, kontrolując jej stan oraz wygląd pesto. W przepisie podajemy 4 łyżki wody, jednak jeżeli po dodaniu ich pasta jest nadal przesadnie gęsta, możesz dodać jej więcej, możesz również poprzestać na 2 łyżkach, jeśli wyda Ci się to wystarczające.Pesto do kanapek powinno być gęstsze, lecz jeśli ma być wykorzystywane jako dodatek do przekąsek, może mieć bardziej kremową konsystencję, która wymaga dodania nieco większej ilości wody.