Jak przygotować dobre guacamole?
Jak przygotować dobre guacamole?
Kuchnia meksykańska słynie nie tylko z pikanterii, ale przede wszystkim z doskonałych, różnobarwnych sosów. Można podawać je niemal do wszystkiego, zarówno do całych dań, jak i do przekąsek – chipsów, tacos, plasterków warzyw, krakersów. Jednym z najsławniejszych sosów jest guacamole, którego początki sięgają jeszcze cywilizacji Azteków. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego i zaskakującego, ten przepis jest idealny dla ciebie.
Zamiast papryczki chili można wykorzystać tabasco.
Jakich składników potrzeba?
Wykonanie sosu meksykańskiego nie jest bardzo skomplikowane, jednak potrzebne są do tego świeże składniki. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 2 awokado,
* 2 łyżeczki soku z limonki,
* 1 ząbek czosnku,
* 1/2 papryczki chili,
* 2 – 3 gałązki świeżej kolendry,
* sól,
* dodatki wedle uznania (krakersy, chipsy, inne).Krok pierwszy
Awokado dokładnie umyć. Przekroić oba na pół i pozbyć się pestek. Przy pomocy małej łyżeczki wyjąć z każdej połówki miąższ. Przełożyć go do miseczki. Miąższ z awokado jest bardzo miękki, więc nie ma problemu z wyjęciem go z łupinki.
Krok drugi
Papryczkę umyć, przekroić na pół i czubkiem noża usunąć znajdujące się w niej pestki. Posiekać ją na maleńkie kawałeczki. Czosnek obrać z łupinki i albo dokładnie pokroić, albo przecisnąć przez praskę.Miąższ z awokado bardzo dokładnie zmiażdżyć widelcem, tworząc gładką papkę. Ewentualnie, dla przyśpieszenia pracy, można zmiksować go w blenderze.
Krok trzeci
Do papki z awokado dodać papryczkę, czosnek, kolendrę, sok z limonki, szczyptę soli oraz kolendrę. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać, aby uzyskać niemal jednolitą, pachnącą papkę. Po wymieszaniu przełożyć guacamole do mniejszej miseczki lub innego ozdobnego naczynia. Ułożyć wokół wybrane dodatki i podawać. Z pewnością nietypowy smak zachwyci każdego.