Jak przyrządzić pyszny szpinak ze śmietaną?
Jak przyrządzić pyszny szpinak ze śmietaną?
Szpinak to zazwyczaj koszmar z dzieciństwa, o którym trudno myśleć spokojnie. Jednak z biegiem lat, wraz z wchodzeniem w dorosłość, smaki się zmieniają i to, co kiedyś budziło skrzywienie, staje się pyszną przekąską. O dziwo, często tak bywa ze szpinakiem.Jeśli chcesz spróbować jeszcze raz i rozpocząć znajomość z zielonym daniem z lepszej strony, skorzystaj z naszego przepisu.
Jakich składników potrzeba?
Zielone, lecz smaczne danie można z powodzeniem uzyskać poprzez przygotowanie następujących składników spożywczych:
* 450 g szpinaku,
* 420 ml śmietany,
* 1 cebula,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Szpinak pozbawić łodyżek. Następnie dokładnie umyć każdy z listków, żeby mieć pewność, że nie znajdują się na nim żadne zabrudzenia. Można zrobić to, myjąc każdy z kawałków pod bieżącą wodą albo na sitku. Osuszyć.
Krok drugi
Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić szpinak i zamieszać. Cebulę i czosnek obrać z łupinki. Cebulkę posiekać w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę, następnie oba składniki dodać do szpinaku. Ponownie zamieszać.
Zamiast szpinaku świeżego, dostępnego jedynie w czasie określonych pór roku, można użyć również mrożonego.
Krok trzeci
Do szpinaku wlać śmietanę. Zamieszać, żeby cały był z nią połączony, po czym doprawić solą, pieprzem, ewentualnie gałką muszkatołową. Wymieszać jeszcze raz, a następnie zostawić jeszcze na 5 minut na palniku, od czasu do czasu mieszając.Gotowy szpinak od razu podawać jako dodatek do obiadów albo z grzankami z jasnego pieczywa. Można użyć go również jako bazy do spaghetti. Wystarczy dodać do szpinaku 1 garść ziaren słonecznika, wymieszać, a następnie polać uzyskaną miksturą makaron. Danie będzie wyśmienite i ma szansę zasmakować nawet przeciwnikom szpinaku.