Jak zrobić pyszny sos z grzańca?

Opiekun artykułu: tasiorek
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Jak zrobić pyszny sos z grzańca?

Jak zrobić pyszny sos z grzańca?

Grzaniec to jeden z symboli i smaków jesieni oraz zimy. Doskonale, a przede wszystkim szybko rozgrzewa zmarznięte ciało. Pachnie cynamonem, goździkami oraz pomarańczami, dlatego często ma się ochotę czuć jego smak zawsze. Wielbicieli grzańca z pewnością ucieszy fakt, że poza napojem grzaniec może stać się podstawą sosu do mięs – lekkich i ciężkich.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki będą Ci potrzebne?

    Jakie składniki będą Ci potrzebne?

    Do zrobienia oryginalnego sosu z grzańca, który zachowa charakterystyczny aromat, będą potrzebne następujące elementy:

    * 1 szklanka cukru,

    * 1 laska cynamonu,

    * 1 butelka wina czerwonego,

    * 5 goździków.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotować rondel o dość szerokiej podstawie, dzięki czemu sos będzie szybciej gotowy. Przelać do niego wino oraz wrzucić laskę cynamonu, goździki i cukier. Cukier można dodawać również podczas samego gotowania, stopniowo, mieszając wszystko dużą łyżką.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po zagotowaniu wina zmniejszyć ogień pod rondlem i pozostawić do gotowania na 15 – 20 minut. W tym czasie wino powinno zmniejszyć objętość o 1/3 ze swojej ilości. Sos delikatnie zgęstnieje, jednak jeszcze nie za bardzo, będzie przypominał syrop.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po odparowaniu części wina zdjąć rondel z pieca. Przygotować drugi garnek lub miskę i położyć na niej sitko. Przelać przez nie uzyskany syrop i przetrzeć go, żeby był gęstszy. Przyprawy – goździki oraz cynamon – wyrzucić, nie będą już potrzebne. Gotowy syrop przelać do buteleczki albo do pojemnika na sos i przechowywać w lodówce.Sosu z grzańca można używać do deserów, jak i do różnego rodzaju mięs, których smak podkreśli w sposób dotąd nie znany. Dodatkową zaleta sosu jest możliwość eksperymentowania na nim i dodawania nie tylko cynamonu, ale i wanilii oraz anyżu.

Popularne tagi
  • wieprzowina
  • bób
  • odcedzanie jogurtu
  • szpinak ze śmietaną
  • sos waniliowy
  • sos do sałatki cezara
  • przepis na sos tatarski
  • rak prostaty
  • butelka
  • przepis na ocet jabłkowy
  • sos z karczochów
  • laska cynamonu
  • dip sojowo-imbirowy
  • papryka
  • guacamole ze szparagami