Jak przyrządzić dobry sos waniliowy?

Opiekun artykułu: ziomal
Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Jak przyrządzić dobry sos waniliowy?

Jak przyrządzić dobry sos waniliowy?

Sos waniliowy jest bardzo dobrym urozmaiceniem licznych deserów, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Lody, ciasta, ciasteczka, torty, bita śmietana na kawie smakują znacznie lepiej, jeżeli doda się do nich odrobinę słodkiego sosu z wanilii. Oczywiście najlepiej sprawdzi się sos zrobiony w domu, w którym nie będzie dodatkowych substancji chemicznych, które mogłyby skazić jego smak.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Aby samodzielnie stworzyć dobry sos waniliowy, niezbędne przygotowanie dobrych składników spożywczych, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:

    * 200 ml śmietanki 30%,

    * 100 ml mleka,

    * 3 żółtka,

    * 3 łyżki cukru pudru,

    * 1 laska wanilii.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do rondelka z grubym dnem przelać zarówno śmietankę, jak i mleko. Zamieszać delikatnie i postawić garnek na piecu, włączając niewielki płomień pod nim.Laskę wanilii przekroić w połowie, ale niekoniecznie rozdzielając ją dokładnie na dwie części. Nacięcie ma pozwolić na wydobycie znajdujących się wewnątrz ziarenek. Należy wydrążyć je końcem noża.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Zarówno samą laskę wanilii, jak i ziarenka wrzucić do mleka ze śmietanką. Podgrzewać, jednak nie zagotowywać. Mleko ma być ciepłe, jednak gdy pojawią się jakiekolwiek symptomy gotowania się, należy szybko zdjąć garnek z pieca.Jajko rozdzielić na białko i żółtko, przekładając do osobnej miski. Dosypać do nich cukier i zacząć ubijać trzepaczką na puszystą masę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy mleko będzie gorące, wyjąć z niego laskę wanilii. Zdjąć z palnika i zacząć powolnym, małym strumieniem dodawać miksturę do jajek z cukrem. Nie zaprzestawać mieszania trzepaczką aż do połączenia się obu elementów. Gdy już będą wymieszane, ponownie przelać całość do garnka i postawić na małym gazie. Podgrzewać aż do uzyskania odpowiedniej, nieco gęstszej, lecz wciąż płynnej konsystencji sosu. Sos waniliowy może być używany praktycznie do wszystkich słodyczy, zarówno na zimno, jak i na ciepło.