Jak zrobić doskonały dip ze śmietany i czosnku?

Opiekun artykułu: agattka
Wymagany czas: 8 min.
Advertising
Jak zrobić doskonały dip ze śmietany i czosnku?

Jak zrobić doskonały dip ze śmietany i czosnku?

Sezon grillowy to nie tylko szukanie nowych pomysłów na podanie mięsa albo warzyw. To również dodatki do usmażonych na ruszcie elementów. Z dobrym sosem wszystko smakuje znacznie korzystniej, a jednym z takich pysznych sosów jest dip z mocnym posmakiem czosnku. Każdy wielbiciel potraw z grilla powinien znać i spróbować wykonać sos, który nada przygotowanym przez niego specjałom jeszcze więcej smaku. Oto sposób na wykonanie dipu.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Żeby przyrządzić dobry dip do warzyw oraz mięsa z grilla i nie tylko, należy przygotować pełen zestaw niezbędnych składników, czyli:

    * 1 śmietanę małą,

    * 1 łyżeczkę majonezu,

    * 1/2 łyżeczki bazylii,

    * 1/2 łyżeczki majeranku,

    * 2 ząbki czosnku,

    * sól,

    * pieprz.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Wszystkie ząbki czosnku obrać z łupinek. Następnie albo drobno posiekać, albo zmiażdżyć w prasce. Można dodać 1 – 2 ząbki czosnku więcej, lecz tylko pod warunkiem, że naprawdę jest się wielbicielem tej przyprawy oraz jej specyficznego, ostrego smaku.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do miseczki wlać całą zawartość kubka ze śmietaną. Doprawić szczyptą soli oraz pieprzu. Jeżeli podwoiło się ilość czosnku, pieprzu w ogóle nie trzeba dodawać, dip będzie dostatecznie ostry. Wrzucić bazylię, majeranek, majonez. Dokładnie wymieszać całość, żeby składniki zaczęły tworzyć jednolitą masę.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Dip śmietanowo-czosnkowy jest gotowy już po wymieszaniu, chociaż warto pozostawić go w chłodnym miejscu albo w lodówce na 10 – 15 minut, aby składniki dobrze przesiąknęły zapachem. Można dodać do sosu odrobinę szczypiorku, koperku, jeżeli chce się mieć w nim zielony dodatek, jednak jest to tylko opcja, nie konieczność.Gotowy sos jest idealnym dodatkiem do mięs i warzyw. Podkreśla ich smak oraz nadaje dodatkowego aromatu i potrawy z grilla stają się jeszcze lepsze.