Jak przyrządzić dip z fety?

Opiekun artykułu: ok
Advertising
Jak przyrządzić dip z fety?

Jak przyrządzić dip z fety?

Fetę kojarzy się głównie jako element sałatek, zwłaszcza sałatki greckiej, oraz część kanapek. Mało osób zdaje sobie sprawę, że słony ser rodem z Grecji można zmienić na smaczny dip. Nadaje się do grzanek, chipsów, nachos, a także do potraw na ciepło. Oto sprawdzony i szybki przepis na smaczną przystawkę.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Zanim przejdzie się do wykonania sosu, trzeba zebrać odpowiednie produkty – przede wszystkim świeże. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 125 g fety,
    * 4 łyżki jogurtu greckiego,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1/2 małego zielonego ogórka,
    * pieprz kolorowy,
    * koperek suszony.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Fetę przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem na jak najdrobniejsze kawałki. Dodać jogurt naturalny i dobrze wymieszać, aby utworzyły papkę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ogórek umyć, obrać ze skórki. Zetrzeć go na tarce o średnich lub małych oczkach – wedle uznania – i przełożyć do sera. Czosnek pozbawić łupinki i przecisnąć przez praskę prosto do pozostałych składników.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do sera i pozostałych elementów dodać pieprz, najlepiej świeżo zmielony, oraz sól i koperek. Wszystko razem zamieszać dokładnie, tworząc gładką miksturę. Gotowy sos włożyć do lodówki na 1 – 2 godziny, a następnie podawać. Dobrze schłodzony dip z fety smakuje doskonale niemal ze wszystkimi przekąskami.