Sos serowy do frytek – jak go przygotować?
Sos serowy do frytek – jak go przygotować?
Ketchup to nie jedyny dodatek do frytek, jaki można podać na stół razem z nimi. Bywają podawane z majonezem, z musztardą, lecz często nie jest to ten poszukiwany smak. Gdy pragniesz czegoś innego, co zmieni frytki w danie jeszcze lepsze oraz bardziej sycące, zrobienie sosu serowego będzie odpowiednim wyborem.
Niezbędne składniki spożywcze
Do zrobienia wyrazistego sosu do frytek wystarczy zebrać tylko kilka określonych produktów spożywczych, a wśród nich:
* 340 g mleka skondensowanego,
* 225 g sera cheddar,
* 2 łyżeczki sosu tabasco,
* 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej.
Ze względu na swoje składniki sos jest dość kaloryczny, jednak od czasu do czasu miło zjeść coś, co ma głównie kalorie zamiast składników odżywczych.Krok pierwszy
Ser cheddar o przyjemnie ostrym smaku zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wszystkie serowe wiórki przełożyć do rondelka o dość grubym dnie, żeby nie uległo przypaleniu podczas procesu podgrzewania. Wrzucić do sera skrobię i wymieszać dokładnie.
Krok drugi
Do sera wlać 1 szklankę mleka skondensowanego oraz sos tabasco. Można oddać inny sos ostry, ważne jest zachowanie pikantnego posmaku. Rondel postawić na piecu, rozpoczynając podgrzewanie na niewielkim ogniu. Mieszać od czasu do czasu, by nie dopuścić do przypalenia się. Ser powinien dokładnie się rozpuścić, tworząc jednolitą masę zresztą dodatków. Początkowo konsystencja sosu może wyglądać na lejący się, jednak sos szybko zgęstnieje, stając się kleistą, gęstą masą.
Krok trzeci
Jeżeli sos okaże się za gęsty, po 5 minutach gotowania można dodać do niego dodatkową porcję mleka skondensowanego, ale tylko tyle, żeby go rozcieńczyć. Podawać sos tuż po przygotowaniu razem z domowymi frytkami albo z innymi przekąskami – krakersami, nachosami – ponieważ ubarwi smak wszystkich przekąsek tego rodzaju.