Przepis na muffiny spanakopita
Przepis na muffiny spanakopita
Spanakopita to potrawa pochodząca z kuchni greckiej. Jej nazwę możemy przetłumaczyć jako „szpinakowe ciasto”. Jest to pyszna przystawka przygotowana na bazie ciasta filo, sera feta oraz szpinaku właśnie. Może być podawana zarówno jako przekąska na przyjęciach, ale jest na tyle pożywna, że spokojnie możesz zaserwować ją w formie niecodziennego obiadu. Odpowiednio przyrządzony szpinak w towarzystwie innych smacznych dodatków z pewnością zasmakuje nawet największym przeciwnikom tych zielonych liści. Przenieść trochę słonecznej Grecji do swojego jadłospisu.
Podsmażanie
Trzy całe cebulki dymki (z delikatnym szczypiorkiem) pokrój na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i na niej przysmaż dymkę. Smaż cebulę do momentu, aż zmięknie, czyli około trzech – czterech minut. Potem odstaw ją, ponieważ musi odrobinę wystygnąć, żeby nie była gorąca.
Mieszanie składników
Kiedy już dymka trochę przestygnie, wrzuć ją do miski. Dodaj serek wiejski, ser feta, jedno jajko oraz szpinak. Pamiętaj, że ten kupny szpinak po rozmrożeniu ma w sobie dużo wody, dlatego też, zanim dodasz go do reszty farszu, musisz go dobrze wycisnąć. Miskę przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw ją do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Przygotowanie ciasta
Do zrobienia naszego greckiego dania będziemy używać gotowego ciasta filo. Pakowane jest ono podobnie do ciasta francuskiego, ale jest nieco droższe i można je znaleźć tylko w sklepach z działami kuchni światowej (np. Piotr i Paweł, Alma). Cena pół kilograma ciasta waha się od 10 do 15 złotych. Rozłóż ciasto filo na stole i pokrój je na małe kwadraty o pięciocentymetrowym boku. Musisz być jednak ostrożny, gdyż ciasto to nie bez powodu ma taką nazwę (filo znaczy liść). Jest ono bardzo delikatne i łatwo się kruszy.
Faszerowanie
Formę na muffiny natłuść odrobiną masła (posmaruj dokładnie każde wgłębienie). Następnie w każde wgłębienie włóż jeden kwadrat ciasta i dociśnij go do ścianek, aby wyszła mała miseczka. Teraz każdą z tych miseczek również posmaruj masłem i dopiero wówczas włóż po dużej łyżce nadzienia serowo-szpinakowego.
Pieczenie
Spanakopitę zapiekaj aż do zarumienienia ciasta (około 15 – 17 minut) w rozgrzanym do 190°C piekarniku. Gotowe i przestudzone miseczki z farszem możesz po ostudzeniu zamrozić, aby mieć je na później.