Przepis na przystawkę z ciasta francuskiego i szparagów

Opiekun artykułu: hyzuu
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 25 min.
Advertising
Przepis na przystawkę z ciasta francuskiego i szparagów

Przepis na przystawkę z ciasta francuskiego i szparagów

Entuzjastów ciasta francuskiego nie brakuje. Kiedy jest świeże, to jednocześnie można wyczuć jego chrupkość, a także maślany, specyficzny smak. Co więcej, pasuje ono idealnie do wypieków słodkich i wytrawnych, a pierwszy przepis na jego przygotowanie pochodzi z XVII wieku. Jego wykonanie jest trudne, ale za to każdy z nas może kupić płat ciasta francuskiego w niemalże wszystkich delikatesach oraz dyskontach. Jest to stosunkowo tani produkt, a za jego pomocą można przygotować zarówno niebanalny obiad, deser, jak i wytrawną przystawkę. Poniższy przepis pokaże ci, jak wykonać nieskomplikowaną i szybką przekąskę, której bazę stanowi właśnie ciasto francuskie.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 opakowanie ciasta francuskiego

10 zielonych szparagów

1 jajko

1 opakowanie serka homogenizowanego (wytrawnego)

15 g żółtego sera

1 opakowanie ciasta francuskiego 10 zielonych szparagów 1 jajko 1 opakowanie serka homogenizowanego (wytrawnego) 15 g żółtego sera
  • Wałkowanie ciasta

    Przygotowanie przystawki rozpocznij od rozwałkowania ciasta francuskiego. Weź jedno opakowanie i rozwałkuj je na stole. Następnie posmaruj je delikatnie serkiem homogenizowanym, ale nie słodkim. Następnie pokrój ciasto na dziesięć równych części (jeden kawałek będzie miał około 25 centymetrów).

  • Szparagi

    Szparagi umyj i odetnij od nich zrogowaciałe i suche końcówki. Następnie bierz po jednej części ciasta i owijaj nimi szparagi.Następnie tak przygotowane szparagi połóż na blaszce. Możesz blaszkę posmarować tłuszczem (masłem lub oliwą z oliwek) albo wyłożyć ją folią do pieczenia.Każdy kawałek ciasta francuskiego posmaruj rozbitym jajkiem, a następnie posyp ją startym żółtym serem (najlepiej parmezanem) albo czarnuszką.

  • Pieczenie

    Przed włożeniem szparagów do piekarnika rozgrzej go do 200°C.Szparagi muszą piec się około 10 – 15 minut.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Paluszki szparagowe przed podaniem ostudź. Możesz serwować je z ostrymi dipami albo sosem czosnkowym. Idealnie nadadzą się na spotkanie ze znajomymi. Smacznego!

Popularne tagi
  • przepis na bułki drożdżowe z szynką i serem
  • musztarda
  • jogurt grecki
  • olej do smażenia
  • ziemniaki zapiekane z pomidorami
  • orzechy włoskie
  • parówki na kolację
  • nabiał
  • ryż z czosnkiem
  • pomidory faszerowane
  • sos cytrynowy
  • smażone tofu
  • składniki potrawy
  • papryka mielona
  • domowy fast food