Przepis na przystawkę z ciasta francuskiego i szparagów
Przepis na przystawkę z ciasta francuskiego i szparagów
Entuzjastów ciasta francuskiego nie brakuje. Kiedy jest świeże, to jednocześnie można wyczuć jego chrupkość, a także maślany, specyficzny smak. Co więcej, pasuje ono idealnie do wypieków słodkich i wytrawnych, a pierwszy przepis na jego przygotowanie pochodzi z XVII wieku. Jego wykonanie jest trudne, ale za to każdy z nas może kupić płat ciasta francuskiego w niemalże wszystkich delikatesach oraz dyskontach. Jest to stosunkowo tani produkt, a za jego pomocą można przygotować zarówno niebanalny obiad, deser, jak i wytrawną przystawkę. Poniższy przepis pokaże ci, jak wykonać nieskomplikowaną i szybką przekąskę, której bazę stanowi właśnie ciasto francuskie.
Wałkowanie ciasta
Przygotowanie przystawki rozpocznij od rozwałkowania ciasta francuskiego. Weź jedno opakowanie i rozwałkuj je na stole. Następnie posmaruj je delikatnie serkiem homogenizowanym, ale nie słodkim. Następnie pokrój ciasto na dziesięć równych części (jeden kawałek będzie miał około 25 centymetrów).
Szparagi
Szparagi umyj i odetnij od nich zrogowaciałe i suche końcówki. Następnie bierz po jednej części ciasta i owijaj nimi szparagi.Następnie tak przygotowane szparagi połóż na blaszce. Możesz blaszkę posmarować tłuszczem (masłem lub oliwą z oliwek) albo wyłożyć ją folią do pieczenia.Każdy kawałek ciasta francuskiego posmaruj rozbitym jajkiem, a następnie posyp ją startym żółtym serem (najlepiej parmezanem) albo czarnuszką.
Pieczenie
Przed włożeniem szparagów do piekarnika rozgrzej go do 200°C.Szparagi muszą piec się około 10 – 15 minut.
Serwowanie
Paluszki szparagowe przed podaniem ostudź. Możesz serwować je z ostrymi dipami albo sosem czosnkowym. Idealnie nadadzą się na spotkanie ze znajomymi. Smacznego!