Jak przyrządzić pyszny ryż z czosnkiem?
Jak przyrządzić pyszny ryż z czosnkiem?
Czy ryż i czosnek to dobre połączenie? Oczywiście. Nie tylko jako jeden z wielu dodatków, lecz jako dodatek podstawowy, który pozwala z białego bądź brązowego ryżu zrobić doskonałą przekąskę. Jeżeli nie ma się czasu na gotowanie wyszukanego obiadu i chce się po prostu zrobić coś szybko oraz na ciepło, ryż z czosnkiem sprawdzi się doskonale. Jeśli jesteś wielbicielem czosnku – spróbuj.
Niezbędne składniki spożywcze
Szybkie dania nie wymagają wielu składników, tak jest też w przypadku proponowanego przez nas dania, do którego potrzebne są jedynie:
* 2 torebki ryżu białego,
* 1 cebula dymka,
* 2 ząbki czosnku,
* chili,
* gałka muszkatołowa,
* kurkuma,
* sól,
* masło klarowane.Krok pierwszy
Do garnka nalać wodę. Wsypać 1/2 łyżeczki soli, po czym zagotować. Wrzucić woreczki ryżu i gotować przez 10 – 15 minut w zależności od opisu na opakowaniu. Ryż powinien stać się bardzo miękki. Odcedzić z nadmiaru wody.
Krok drugi
Na patelni roztopić 1 łyżkę masła. Cebulę dokładnie umyć i posiekać, zarówno jej białą, jak i zieloną część. Wrzucić na patelnię. Czosnek obrać z łupinek, również posiekać. W razie potrzeby lub chęci można dodać o 1 ząbek czosnku więcej. Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki.
Krok trzeci
Kiedy cebula i czosnek lekko zbrązowieją, wsypać ryż. Wymieszać z warzywami, po czym dokładnie doprawić przyprawami. Nie należy bać się dosypywania ich, ponieważ danie ma być mocno pikantne. Po raz kolejny zamieszać dokładnie ryż, żeby cały został obtoczony przyprawami.Danie można podawać od razu po podgrzaniu na patelni, samo albo z dodatkiem mieszanki warzyw chińskich – do kupienia w każdym sklepie spożywczym. Dobrze doprawione danie lekko piecze w podniebienie, dlatego polecane jest przede wszystkim osobom lubiącym ostre smaki. Smacznego!