Jak przygotować smażone kulki z dyni?
Jak przygotować smażone kulki z dyni?
Czas na dynię jeszcze trwa i warto z tego korzystać, przygotowując coraz to ciekawsze potrawy. Jedną z nich są kulki dyniowe, smaczna przekąska na ciepło, która może stać się elementem obiadu, kolacji albo ciekawym sposobem na ugoszczenie gości podczas wesołego spotkania. Oto podpowiedź, jak je wykonać.
Niezbędne składniki
Wykonanie pysznych dniowych kulek jest możliwe, jeśli zbierze się odpowiednie składniki. Należą do nich przede wszystkim:
* 1/2 dyni,
* 3 łyżki cukru,
* 1 jajko,
* 250 g mąki,
* sól,
* olej.Pierwszy krok
Dynię umyć, obrać ze skórki, a następnie wydrążyć z miękkiego miąższu oraz pestek. Pestki można wysuszyć i używać jako dodatek do babeczek lub jako zdrową przekąskę. Po wydrążeniu pokroić dynię na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zalać wodą i lekko osolić. Ugotować do miękkości w taki sam sposób, jak gotuje się ziemniaki.
Drugi krok
Miękką dynię utłuc tłuczkiem na pomarańczową papkę. Dodać do niej jajko, mąkę, cukier, szczyptę soli i użyć tłuczka jeszcze raz. Na koniec całą masę dyniową wymieszać łyżką, żeby upewnić się, że wszystkie składniki są połączone ze sobą.
Trzeci krok
Z gotowej masy formować kulki. Można, chociaż nie jest to konieczne, dodać do niej 1 łyżkę bułki tartej. Ułatwi to formowanie.Kulki nie powinny być za duże, ponieważ wtedy mogą źle się piec. Znacznie lepsze są kuleczki średniej wielkości.
Czwarty krok
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucać do niego kulki dyniowe. Smażyć je jak frytki, z obu stron, aż staną się brązowe. Po usmażeniu odsączyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Następnie podawać.
Warto dodać do nich sos jogurtowy albo sam jogurt naturalny, chociaż dobrze sprawdzi się również ketchup. Smacznego!