Przepis na bułki do hamburgerów
Przepis na bułki do hamburgerów
Wiele osób z chęcią udaje się do restauracji typu fast food, aby zjeść tam szybkie danie. Jak wiadomo jednak, nie są to najzdrowsze posiłki, dlatego jeśli możesz, powinieneś ich unikać, a w domu przygotowywać zdrowe substytuty. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne domowe bułeczki, które idealnie nadadzą się do zrobienia hamburgerów. W artykule znajdziesz także propozycję ich podania.
Drożdże
Przygotowanie bułeczek zacznij od zmieszania drożdży z ciepłą wodą. Wymieszaj je ze sobą dobrze i odstaw na chwilę. Następnie przelej je do dużej miski, najlepiej tej, którą kupiłaś w zestawie z mikserem.Wodę z drożdżami zacznij miksować. Rób tak aż do czasu, kiedy drożdże całkowicie się rozpuszczą, a woda zacznie się pienić. Wówczas dodaj żółtka oraz masło (możesz roztopić je w rondlu lub w mikrofalówce, ale zanim je wlejesz, ostudź je). Wszystko razem miksuj dalej przez pięć minut.
Ciasto
Do drożdży, żółtek i masła dodaj następujące składniki: mąkę, mleko w proszku, cukier oraz sól. Przestaw mikser na wolne obroty i nieśpiesznymi i płynnymi ruchami miksuj ciasto przez trzy minuty. Następnie zwiększ prędkość i mieszaj za pomocą miksera jeszcze przez minutę.Ciasto jest już gotowe, ale teraz musi jeszcze podwoić swoją objętość. W tym celu wstaw je do ciepłego pomieszczenia, a miseczkę z nim przykryj czystą ściereczką. Odstaw ciasto na dwie godziny. Jeśli wszystko dobrze zrobiłaś w poprzednich punktach, to ciasto z pewnością sporo urośnie.Po tym czasie należy wyjąć je z miski, wyrobić rękoma delikatnie i z powrotem włożyć do miski na około godzinę.
Pieczenie
Ciasto po tym czasie będzie już gotowe do pieczenia. Teraz wystarczy uformować z niego kuleczki. Pamiętaj, że te z surowego ciasta muszą być mniejsze, gdyż z powodu drożdży w piekarniku sporo urosną.Kulki ułóż na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym albo folią do pieczenia. Jeśli chcesz, możesz je posypać sezamem. Odstaw je jeszcze na pół godziny, a potem piecz około 15 – 18 minut w piekarniku nagrzanym do 20°C.
Serwowanie
Po wyjęciu z piekarnika bułki muszą ostygnąć. Potem usmaż hamburgera z mięsa wołowego (można kupić gotowe do podsmażenia) i połóż go na dolnej części bułki. Dodaj plaster żółtego sera tostowego, musztardę lub sos hamburgerowy, plaster pomidora, dwa plastry ogórka kiszonego, kilka półksiężyców cebuli czerwonej i całość delikatnie polej ketchupem, a potem połóż na tym wszystkim górną część bułki. Smacznego!