Parówki w cieście – przysmak dla dziecka
Parówki w cieście – przysmak dla dziecka
Parówki to wielki przysmak dzieci, choć również dorośli sięgają po nie od czasu do czasu. Żeby urozmaicić maluchowi wieczorne posiłki, można przygotować coś zaskakującego, parówkę w cieście, smaczną, a jednocześnie bardziej sycącą niż sama parówka z ketchupem. W poniższym artykule podajemy przepis na wyjątkowo smaczną wersję tego przysmaku.
Potrzebne składniki
Żeby parówki w cieście wyszły smaczne i zachwyciły każde dziecko, potrzebnych będzie kilka składników spożywczych, wśród nich następujące:
* 10 parówek,
* 30 dag mąki pszennej,
* 2 dag drożdży piekarskich,
* 2/3 szklanki ciepłej wody,
* 4 łyżki oleju,
* 1/2 łyżeczki soli.Krok pierwszy
W ciepłej, lecz nie gorącej wodzie rozpuścić drożdże. Mąkę wsypać do szerokiej miski i wlać wodę z drożdżami. Dodać sól oraz olej i zacząć wyrabiać. Gdy wszystkie składniki będą połączone, należy odstawić miskę – można ją przykryć czystą szmatką – do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok drugi
Kiedy ciasto wyrośnie, można przełożyć je na stolnicę, obsypaną mąką, zagnieść kilka razy, po czym rozwałkować.Płaskie ciasto pokroić nożem albo radełkiem do pizzy na kwadraty o grubości maksymalnie 0,5 cm. Na środek każdej położyć parówkę, po czym owinąć ciasto wokół niej.
Krok trzeci
Gotowe parówki w cieście układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką. Po zapełnieniu całej blachy wsunąć ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.Piec 20 minut. Ciasto wokół parówek powinno podnieść się delikatnie, a przede wszystkim zarumienić. Gdy do tego dojdzie, parówki można wyjąć i podawać. Są smaczne, chrupiące i świetnie smakują z ketchupem albo innym sosem do przekąsek. Smacznego!