Smaczne i zdrowe frytki z cukinii
Smaczne i zdrowe frytki z cukinii
Smażone na głębokim tłuszczu frytki, choć bardzo dobre, są wyjątkowo kaloryczne. Z tego powodu pojawiają się w jadłospisie dość okazyjnie. Cierpią na tym szczególnie miłośnicy frytek. W związku z tym warto nauczyć się przygotowywania frytek mniej tuczących, zdrowych i smakujących tak samo, a nawet lepiej niż tradycyjne frytki.
Potrzebne składniki
Z cukinii można korzystać przez bardzo długi czas – od lata aż do końca zimy. Nie zawsze jest ona tak samo soczysta, jednak nie przeszkadza to w przygotowaniu smacznego posiłku. Do przygotowania całego dania niezbędne są:
* 2 średnie cukinie,
* 1/2 szklanki bułki tartej,
* 1 jajko,
* 1/4 łyżeczki soli,
* 1/4 łyżeczki pieprzu,
* 2 łyżki sera żółtego.
Do posypania frytek już po upieczeniu można wykorzystać dodatkową ilość soli, ketchup lub dowolny łatwy do przygotowania sos.Etap pierwszy
Cukinię można obrać ze skórki – jeżeli ktoś nie lubi – albo pozostawić, po upieczeniu jest ona jadalna i miękka, więc nie stanowi problemu przy gryzieniu. Obie końcówki warzywa odciąć i wyrzucić. Cukinię przekroić na pół, a następnie wycinać z niej paski grubości nie większej niż 0,5 centymetra. Można również pokroić cukinię w okrągłe plasterki i po odcięciu końcówek nie przekrawać na pół, tylko odcinać kółka.
Etap drugi
Jajko należy roztrzepać w głębokim talerzu, można doprawić szczyptą soli, a następnie rozpocząć obtaczanie w nim kawałków cukinii. Można kilka naraz lub pojedynczo, palcami lub przy pomocy widelca. Jeżeli pokroiło się więcej cukinii lub jedno jajko to za mało, wówczas można rozbełtać jeszcze jedno.
Etap trzeci
W osobnej misce połączyć bułkę tartą, ser żółty oraz przyprawy, po czym wrzucić do niej obtoczone w jajku kawałki cukinii i dokładnie wymieszać. Warzywa powinny być w całości pokryte bułką tartą. Gdy tak się stanie, wtedy można przełożyć wszystko na blachę z piekarnika, najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza, po czym piec frytki przez 15 – 20 minut. Podawać jeszcze gorące, posypane solą z dodatkiem ketchupu albo sosu czosnkowego.