Smaczne i zdrowe frytki z cukinii

Opiekun artykułu: mciszewski
Advertising
Smaczne i zdrowe frytki z cukinii

Smaczne i zdrowe frytki z cukinii

Smażone na głębokim tłuszczu frytki, choć bardzo dobre, są wyjątkowo kaloryczne. Z tego powodu pojawiają się w jadłospisie dość okazyjnie. Cierpią na tym szczególnie miłośnicy frytek. W związku z tym warto nauczyć się przygotowywania frytek mniej tuczących, zdrowych i smakujących tak samo, a nawet lepiej niż tradycyjne frytki.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Z cukinii można korzystać przez bardzo długi czas – od lata aż do końca zimy. Nie zawsze jest ona tak samo soczysta, jednak nie przeszkadza to w przygotowaniu smacznego posiłku. Do przygotowania całego dania niezbędne są:
    * 2 średnie cukinie,
    * 1/2 szklanki bułki tartej,
    * 1 jajko,
    * 1/4 łyżeczki soli,
    * 1/4 łyżeczki pieprzu,
    * 2 łyżki sera żółtego.
    Do posypania frytek już po upieczeniu można wykorzystać dodatkową ilość soli, ketchup lub dowolny łatwy do przygotowania sos.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Cukinię można obrać ze skórki – jeżeli ktoś nie lubi – albo pozostawić, po upieczeniu jest ona jadalna i miękka, więc nie stanowi problemu przy gryzieniu. Obie końcówki warzywa odciąć i wyrzucić. Cukinię przekroić na pół, a następnie wycinać z niej paski grubości nie większej niż 0,5 centymetra. Można również pokroić cukinię w okrągłe plasterki i po odcięciu końcówek nie przekrawać na pół, tylko odcinać kółka.

  • Etap drugi

    Jajko należy roztrzepać w głębokim talerzu, można doprawić szczyptą soli, a następnie rozpocząć obtaczanie w nim kawałków cukinii. Można kilka naraz lub pojedynczo, palcami lub przy pomocy widelca. Jeżeli pokroiło się więcej cukinii lub jedno jajko to za mało, wówczas można rozbełtać jeszcze jedno.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    W osobnej misce połączyć bułkę tartą, ser żółty oraz przyprawy, po czym wrzucić do niej obtoczone w jajku kawałki cukinii i dokładnie wymieszać. Warzywa powinny być w całości pokryte bułką tartą. Gdy tak się stanie, wtedy można przełożyć wszystko na blachę z piekarnika, najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza, po czym piec frytki przez 15 – 20 minut. Podawać jeszcze gorące, posypane solą z dodatkiem ketchupu albo sosu czosnkowego.