Ziemniaki zapiekane z pomidorami – jak je przyrządzić?
Ziemniaki zapiekane z pomidorami – jak je przyrządzić?
Ciepłe sycące danie na jesienny wieczór to marzenie większości z nas. Gdy po całym dniu na zewnątrz przychodzi się w końcu do domu, chce się zjeść coś smacznego i pięknie pachnącego. Wszystkie warunki spełniają swojskie ziemniaki, których jesienią jest pod dostatkiem. Warto przygotować je z dodatkami, które sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej sycące. Oto podpowiedź, jak to zrobić.
Potrzebne składniki spożywcze
Smaczna potrawa z ziemniaków jest możliwa do wykonania, jeśli wcześniej zgromadzi się świeże składniki, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:
* 700 g ziemniaków,
* 350 g pomidorów,
* 200 g mozzarelli,
* bazylia świeża,
* sól.
Krok pierwszy
Ziemniaki dokładnie umyć z zabrudzeń, jednak nie obierać ze skórki. Zalać je wodą, tak żeby zakrywała je w całości. Lekko osolić, po czym postawić garnek na gazie i rozpocząć gotowanie. Gotować przez 20 minut od czasu zagotowania się wody, a następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Krok drugi
W czasie kiedy ziemniaki będą się studziły, można zająć się pomidorami i serem. Pomidory dokładnie umyć i pokroić na plasterki przy pomocy szerokiego noża. Mozzarellę też pokroić na plasterki. Zamiast mozzarelli – nie wszyscy są jej wielbicielami – można użyć półtwardego sera, który sprawdzi się równie dobrze.
Krok trzeci
Ziemniaki obrać cienko ze skórki i przekroić każdy z nich wzdłuż, aby uzyskać dwie połówki. Przygotować naczynie żaroodporne i posmarować je w całości cienką warstwą oliwy z oliwek. Ułożyć w nim ziemniaki płaską stroną do góry. Na ziemniakach kłaść plasterki pomidorów, jeden lub dwa, w zależności od tego, jak duże są ziemniaki oraz plastry pomidorowe. Na pomidory położyć plasterki sera i delikatnie posypać całość solą. Piec ziemniaki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 20 – 25 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu, gdy potrawa jest jeszcze bardzo gorąca, posypane świeżą bazylią.