Przepis na grillowane szaszłyki à la kebab

Opiekun artykułu: konik
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Przepis na grillowane szaszłyki à la kebab

Przepis na grillowane szaszłyki à la kebab

Kebab (lub kebap, ponieważ obie formy tego słowa występują w polskiej pisowni, acz z tureckiego powinniśmy tę potrawę nazywać „kebap”) to danie pochodzące z kuchni tureckiej, które podbiło cały świat i teraz można kupić je w praktycznie każdym polskim mieście, czy to w restauracjach, barach szybkiej obsługi czy nawet przydrożnych budkach. Kebab, jaki my znamy, to nic innego jak charakterystyczna bułka (pita) wraz z mięsem (powinna być baranina, ale czasem podaje się także mięso drobiowe) oraz surówkami, świeżymi warzywami i dużą ilością sosu. Poniżej zaś znajdziesz grillową wariację na temat kebabu. Będzie to przepis na szaszłyki, które powinny smakować wszystkim wielbicielom tej tureckiej potrawy. Wykorzystamy do nich mięso z kurczaka, ponieważ jest ono w Polsce tanie oraz szeroko dostępne. Sezon na grilla możecie uznać za otwarty!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 podwójna pierś z kurczaka

1 duża papryka czerwona

1 cebula czerwona lub biała

1 opakowanie sera feta

1 opakowanie długich wykałaczek

3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

2 ząbki czosnku

1 cytryna

3 łyżki przyprawy kebab

1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża papryka czerwona 1 cebula czerwona lub biała 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie długich wykałaczek 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 2 ząbki czosnku 1 cytryna 3 łyżki przyprawy kebab
  • Przygotowanie marynaty do kurczaka

    W pierwszym kroku należy przygotować marynatę do kurczaka. W tym celu przygotuj średniej wielkości miskę z przykryciem albo kawałkiem folii aluminiowej. Do miski dodaj około trzech łyżek oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju. Następnie dodaj do tłuszczu skórkę oraz sok z jednej cytryny. Pamiętaj, że jeśli wykorzystujemy skórkę z tego cytrusa, musimy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze, musisz sparzyć najpierw owoc, a po drugie, kiedy będziesz ścierała skórkę, uważaj na białą błonkę, ona jest gorzka i nie nadaje się do użycia. Wymieszaj oliwę z sokiem cytryny oraz skórką, a następnie dodaj dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz trzy łyżeczki przyprawy kebab. Marynatę wymieszaj dokładnie.

  • Przygotowanie kurczaka

    Piersi z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a potem oczyść z błonek oraz kostek, jeśli jakieś pozostały. Teraz pokrój kurczaka w sporą kostkę i włóż do przygotowanej w poprzednim kroku marynaty. Wymieszaj kawałki mięsa dokładnie, by każdy z nich obtoczony był w przyprawach. Następnie przykryj miskę i włóż kurczaka do lodówki, najlepiej na całą noc.

  • Przygotowanie warzyw i sera

    Paprykę umyj, a cebule obierz. Następnie pozbądź się gniazd nasiennych z papryki i pokrój ją na duże kostki. Cebulę zaś pokrój na dość grube półksiężyce.

    Ser feta pokrój w kostkę. Możesz to zrobić za pomocą nitki lub żyłki.

  • Układanie szaszłyka

    Kiedy grill będzie się już powoli rozpalał, ty zacznij układać szaszłyk. Nadziej najpierw kawałek mięsa, potem papryki, cebuli, fety, znowu papryki, a potem rozpocznij po raz kolejny od mięsa. Kolejność tę powtórz jeszcze raz lub dwa, w zależności od tego, ile będziesz miała miejsca na wykałaczce.

  • Grillowanie

    Grillowanie

    Szaszłyki połóż na wyczyszczony ruszt od grilla. Smaż je tym sposobem kilka albo kilkanaście minut, w zależności od tego, kiedy kurczak będzie gotowy. Po kilku minutach przewróć szaszłyki na drugą stronę.Możesz podawać je z grzankami z grilla, lekką sałatką, ostrym lub łagodnym sosem albo ketchupem. Smacznego!