Jak przygotować ciasto na gofry?
Jak przygotować ciasto na gofry?
Gofry niektórym kojarzą się przede wszystkim z wakacjami, jednak są równie dobrym posiłkiem na deser, na śniadanie, na kolację, zwłaszcza że można z powodzeniem okrasić je różnymi dodatkami. Jeśli tylko ma się w domu gofrownicę – w dowolnym kształcie – warto spróbować zrobić przysmak samodzielnie, wykorzystując do tego podany niżej przepis na smaczne ciasto.
Potrzebne składniki spożywcze
Robienie ciasta na gofry należy zacząć od przygotowania składników, które ułatwią cały proces. Niezbędne są przede wszystkim:
* 2 jajka,
* 1/2 szklanki oleju,
* 1 i 1/3 szklanki mleka,
* 1,5 szklanki mąki pszennej,
* 1 łyżka cukru waniliowego,
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 2 łyżeczki cukru pudru,
* sól,
* dowolne dodatki.Krok pierwszy
Do miski wsypać mąkę oraz dodać proszek do pieczenia – zamieszać lekko. Wsypać oba rodzaje cukru, jak również szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, po czym wbić jajka i nadal mieszać. Całe mieszanie może być przeprowadzone łyżką, jednak po dodaniu jajek mikser lub blender sprawdzą się znacznie lepiej.
Krok drugi
Po wmieszaniu jajek dodać olej, jak również mleko i cały czas miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Trzeba uważać, aby nie pozostały w cieście żadne grudki. Gdy uzyska się odpowiedni efekt, można pozostawić ciasto na 15 minut do poleżenia, żeby odpoczęło, ale nie jest to niezbędne, można od razu przejść do smażenia gofrów.
Krok trzeci
Gofrownicę rozgrzać i gdy będzie ciepła, chochelką lać na nią masę, rozprowadzić ją po całej powierzchni gofrownicy przy użyciu łyżki. Zamknąć urządzenie zgodnie z instrukcjami jej użytkowania. Smażyć gofry przez 3 – 3,5 minuty, aż będą ładnie brązowe z wyraźnie odbitymi kratkami.Odkładać gotowe przysmaki do lekkiego przestudzenia, po czym jadać je z dowolnymi dodatkami: cukrem pudrem, dżemem, marmoladą, owocami, bitą śmietaną, sosami czekoladowymi. W każdej wersji gofry będą smakować bardzo dobrze.