Przepis na pieczone szparagi w szynce i z sosem serowym
Przepis na pieczone szparagi w szynce i z sosem serowym
Szparagi to bardzo wdzięczne warzywa. Są smaczne, zdrowe i powinniśmy zajadać się nimi przez cały maj, kiedy sezon na nie jest w pełni. Dodatkowo, szparagi można dodawać zarówno do sałatek, jak i do zup, frittaty, omletów i zawsze smakują wybornie. Niewątpliwie ich delikatny smak pozwala na to, aby porządnie je doprawić, a także dodać do nich ostrzejsze składniki, będące kontrastem – w całości zaś będą tworzyć bardzo intensywne danie. Poniżej znajdziesz przepis na szparagi w połączeniu z wyrazistą szynką parmeńską oraz sosem śmietanowo-serowym. Takie trio na pewno ci zasmakuje i już wkrótce przyrządzisz je ponownie.
Na 4 porcje:
Na sos:
Przygotowanie szparagów
Dwanaście szparagów dokładnie umyj, a następnie poodcinaj od nich zdrewniałe końcówki, które są niesmaczne. Nigdy nie odcinaj główki szparagów – jest ona najdelikatniejsza i dobra w smaku. Każdy szparag nasmaruj kilkoma kroplami oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła, a następnie posól i posyp pieprzem. Nie żałuj przypraw.
Zawijanie szparagów
Uszykuj blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180°C i pozwól mu się nagrzać.Weź jeden plaster szynki parmeńskiej i połóż go płasko na desce. Połóż na nim cztery szparagi i mniej więcej w połowie owiń je plastrem szynki. Następnie połóż szparagi na blaszce dołem do miejsca, w którym szynka się łączy. Postępuj tak z resztą szparagów.
Pieczenie szparagów
Tak przygotowane szparagi włóż do piekarnika. Będą się piekły przez około 15 minut. W tym czasie możesz przygotować do nich pyszny sos.
Przygotowanie sosu serowego
Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie postaw na palniku rondelek, włącz mały ogień. Do rondelka wlej śmietanę, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz cały żółty ser. Przez cały czas mieszaj sos za pomocą drewnianej szpatułki aż do momentu, kiedy się zagotuje, a ser się rozpuści. Wyłącz wówczas ogień, spróbuj sosu i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Serwowanie
Szparagi serwuj na ciepło polane sosem. Mogą być formą przystawki lub też dodatkiem do obiadu – z pewnością będą stanowiły miłe urozmaicenie sałatek, surówek i ogórków kiszonych. Smacznego!