Jak przygotować brukselkę z sosem pomidorowym?
Jak przygotować brukselkę z sosem pomidorowym?
Brukselka nie jest ukochanym warzywem wielu osób. Zazwyczaj posądzana jest o nieprzyjemny smak i jeszcze gorszy zapach. Na nic przekonywanie, że jest pełna witamin i jedzenie jej zapewnia niezwykle dużo składników odżywczych. Czasami niechęć może wynikać z nieatrakcyjnego podania, dlatego chcąc zmienić opinię o zdrowej brukselce, proponujemy przepis na przyrządzenie jej z sosem pomidorowym. Po spróbowaniu można zmienić zdanie i polubić małe warzywo.
Potrzebne składniki spożywcze
Podstawą smacznego posiłku są świeże, dobre składniki, wśród których muszą znaleźć się następujące:
* 500 g brukselki,
* 300 g pomidorów,
* 100 ml mleka,
* 1 cebula średnia,
* 2 łyżki masła,
* 1/2 łyżeczki cukru,
* mąka,
* pieprz,
* sól.Pierwszy krok
Do garnka nalać 1 litr wody. Doprawić szczyptą soli oraz mlekiem, a następnie wrzucić do wywaru brukselkę. Gotować ją, aż stanie się miękka. Najlepiej sprawdzać jej stan widelcem, ponieważ w zależności od wielkości brukselki może to zająć od 15 do 20 minut. Po ugotowaniu odcedzić, ale nie wylewając wywaru do zlewu, lecz do garnka albo miski, wywar przyda się później.
Drugi krok
Cebulę obrać z łupinki i bardzo drobno posiekać. Im drobniej, tym lepiej. Masło roztopić na patelni, wrzucić na nie cebulę i przykryć, żeby cebulka poddusiła się do miękkości. W tym czasie sparzyć pomidory wrzątkiem, obrać ze skórki. Usunąć twarde części, a resztę miąższu pokroić na kawałeczki. Tak, jak w przypadku cebuli, im kawałki są mniejsze, tym lepiej.
Trzeci krok
Po 10 – 15 minutach duszenia pomidorów z cebulą wyłączyć gaz. Ostudzić mieszankę, po czym przełożyć ją do miksera i zmiksować ją na gładką papkę.Wywar z brukselki zamieszać z mąką, dodać do sosu pomidorowego i ponownie umieścić w garnku. Zagotować. Brukselkę przełożyć na talerz, a następnie polać ją gęstym sosem. Można posypać całość startym żółtym serem, ale nie jest to konieczne.