Jak przygotować brukselkę z sosem pomidorowym?

Opiekun artykułu: szmaragd
Advertising
Jak przygotować brukselkę z sosem pomidorowym?

Jak przygotować brukselkę z sosem pomidorowym?

Brukselka nie jest ukochanym warzywem wielu osób. Zazwyczaj posądzana jest o nieprzyjemny smak i jeszcze gorszy zapach. Na nic przekonywanie, że jest pełna witamin i jedzenie jej zapewnia niezwykle dużo składników odżywczych. Czasami niechęć może wynikać z nieatrakcyjnego podania, dlatego chcąc zmienić opinię o zdrowej brukselce, proponujemy przepis na przyrządzenie jej z sosem pomidorowym. Po spróbowaniu można zmienić zdanie i polubić małe warzywo.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Podstawą smacznego posiłku są świeże, dobre składniki, wśród których muszą znaleźć się następujące:
    * 500 g brukselki,
    * 300 g pomidorów,
    * 100 ml mleka,
    * 1 cebula średnia,
    * 2 łyżki masła,
    * 1/2 łyżeczki cukru,
    * mąka,
    * pieprz,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Do garnka nalać 1 litr wody. Doprawić szczyptą soli oraz mlekiem, a następnie wrzucić do wywaru brukselkę. Gotować ją, aż stanie się miękka. Najlepiej sprawdzać jej stan widelcem, ponieważ w zależności od wielkości brukselki może to zająć od 15 do 20 minut. Po ugotowaniu odcedzić, ale nie wylewając wywaru do zlewu, lecz do garnka albo miski, wywar przyda się później.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Cebulę obrać z łupinki i bardzo drobno posiekać. Im drobniej, tym lepiej. Masło roztopić na patelni, wrzucić na nie cebulę i przykryć, żeby cebulka poddusiła się do miękkości. W tym czasie sparzyć pomidory wrzątkiem, obrać ze skórki. Usunąć twarde części, a resztę miąższu pokroić na kawałeczki. Tak, jak w przypadku cebuli, im kawałki są mniejsze, tym lepiej.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po 10 – 15 minutach duszenia pomidorów z cebulą wyłączyć gaz. Ostudzić mieszankę, po czym przełożyć ją do miksera i zmiksować ją na gładką papkę.Wywar z brukselki zamieszać z mąką, dodać do sosu pomidorowego i ponownie umieścić w garnku. Zagotować. Brukselkę przełożyć na talerz, a następnie polać ją gęstym sosem. Można posypać całość startym żółtym serem, ale nie jest to konieczne.