Frytki z dyni – jak je przyrządzić?
Frytki z dyni – jak je przyrządzić?
Frytki niekoniecznie muszą być tylko z ziemniaków. Okazuje się, że równie smaczne mogą być frytki z innych produktów, w tym z dyni. Nawet niewielka dynia może stać się źródłem smakowej radości i idealnym, zdrowym obiadem. Pomarańczowe frytki z pewnością zaskoczą domowników, którzy będą chcieli więcej i więcej, nie tylko na obiad, ale i na kolację.
Potrzebne składniki spożywcze
Do zrobienia pysznych frytek potrzebne będą przede wszystkim świeże składniki, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:
* 1 dynia,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 1 łyżeczka mieszanki ziół,
* 1/2 łyżeczki soli.
Krok pierwszy
Ona początku wydrążyć dynię przy pomocy noża oraz łyżki. Z miąższu można zrobić zupę, a pestki ususzyć, więc nie zachodzi konieczność, żeby go wyrzucać – wystarczy znaleźć pomysł by go wykorzystać. Po wydrążeniu miąższu obrać dynię ze skórki, po czym pokroić na kawałki przypominające wyglądem frytki.
Krok drugi
Przełożyć dynię do sitka albo do miski i posypać przyprawami. Mogą być różnorodne w zależności od własnych upodobań, ale najlepiej sprawdzi się mieszanka oregano, bazylii, majeranku oraz odrobiny vegety. Wymieszać dokładnie ręką albo łyżką, żeby każdy kawałek dyni był pokryty przyprawami.
Krok trzeci
Piekarnik rozgrzać do 200 – 220 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia naoliwić i wyrzucić na nią wszystkie przyszłe frytki. Rozłożyć równomiernie tak, żeby każda z frytek mogła dobrze się upiec. Wsunąć blaszkę do piekarnika, po czym piec przez 15 minut, aż frytki będą przyrumienione oraz miękkie. Dobrze jest przewracać je w trakcie pieczenia, żeby nie przypaliły się z jednej strony. Po upieczeniu przełożyć na talerz i podawać z ketchupem, majonezem albo sosem jogurtowym – z każdym będą smakować wyśmienicie.