Jak przyrządzić szparagi z grzybami i cytryną?
Jak przyrządzić szparagi z grzybami i cytryną?
Szparagi mogą być pyszną przekąską oraz daniem na kolację, zwłaszcza jeżeli są chrupiące i mają doskonały aromat. Jednak nie każdy wie, w jaki sposób przygotować szparagi, jeszcze z dodatkami, mimo że nie jest to nic trudnego. Wystarczą dobre składniki oraz dobry przepis, a potem doprowadzenie szparagów do oczekiwanego stanu. Spróbuj i zjedz.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby wykonać danie pyszne i zdrowe, trzeba przygotować dobrej jakości produkty, wśród których powinny znaleźć się:
* 1/2 kg szparagów,
* masło,
* pieprz,
* sól,
* 15 dkg podgrzybków.
Przydadzą się również składniki na sos maślano-cytrynowy, który pogłębi smak warzyw. Są to:
* 1/4 szklanki soku cytrynowego,
* 1/4 szklanki masła,
* 1/2 łyżeczki musztardy,
* sól.
Pierwszy krok
Na początku rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza. Następnie zająć się szparagami. Umyć je i odciąć twarde końcówki. Położyć na blaszce jedno obok drugiego – najlepiej blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia – i wysmarować oliwą z oliwek albo olejem kokosowym. Posypać pieprzem i solą dla lepszego smaku.
Drugi krok
Wsunąć blachę do piekarnika na 15 minut i przypiekać, dopóki szparagi dokładnie się nie zarumienią. Powinny przy tym lekko zmięknąć.W czasie kiedy szparagi będą się przypiekały, przejść do przygotowania grzybów. Pokroić je na równe plasterki. W garnku lub na patelni z wysokimi brzegami roztopić 2 łyżki masła. Podsmażać na małym ogniu do czasu, aż grzyby zmiękną. Gotowe grzyby przełożyć na talerz, jednak patelni lub garnka jeszcze nie myć, ponieważ przyda się do dalszego wykorzystania.
Trzeci krok
Do garnka lub na patelnię wrzucić masło na sos. Dodać musztardę oraz sok cytrynowy, cały czas mieszając i rozpuszczając tłuszcz na wolnym ogniu. Doprawić do smaku odrobiną soli, zdejmując garnek z pieca dopiero, gdy sos zacznie gotować się i nieco zgęstnieje.Upieczone szparagi ułożyć na talerzu, po czym posypać grzybami i polać sosem. Tak przygotowane danie podawać i zjadać ze smakiem o dowolnej porze dnia.