Przepis na pieczone skrzydełka w słodko-ostrej marynacie
Przepis na pieczone skrzydełka w słodko-ostrej marynacie
Skrzydełka z kurczaka są przez nas chętnie wykorzystywane głównie w dwóch sytuacjach, a mianowicie podczas grillowych wieczorów i przyjęć albo wówczas, gdy gotujemy jakąś zupę i potrzebujemy do wywaru mięsnego aromatu i smaku. Rzadko kiedy zaś podajemy je na zwykły obiad, raczej wykorzystujemy te bardziej mięsne kawałki kurczaka. A szkoda, gdyż skrzydełka naprawdę można dobrze przyrządzić, by z wierzchu były chrupiące i ostre, a w środku bardziej delikatne i soczyste. Poniżej znajdziesz przepis, który pozwoli ci właśnie na taką pyszną kombinację. Zobaczysz, że gdy raz przyrządzisz właśnie to danie, będziesz je potem powtarzać regularnie, gdyż zakochasz się w nim i ty, i twoi domownicy.
Pamiętaj, aby zamarynować skrzydełka dzień wcześniej.
Przygotowywanie skrzydełek drobiowych
Podczas zakupu skrzydełek zwróć przede wszystkim uwagę na ich wielkość. Powinny być one niezbyt małe, aby było co chrupać. Każde skrzydełko bardzo dokładnie umyj, zwłaszcza w zgięciach. Następnie osusz je i przekrój na trzy kawałki (nóż prowadź po linii każdego stawu, nie wymaga to ani wiele wprawy, ani siły). Końcówki skrzydełek możesz wyrzucić – co prawda nadają się one do pieczenia, jednak praktycznie nie ma w nich co zjeść, oprócz skórki.
Przygotowywanie marynaty
Marynata do skrzydełek będzie miała bardzo intensywny, słodko-ostry smak. Może on być zbyt drażniący dla małych dzieci. Do dużej wielkości miski wlej ¼ szklanki oliwy z oliwek. Następnie dodaj do niej półtorej łyżeczki ostrej musztardy (najlepiej dijon), trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, trzy łyżeczki papryki słodkiej, dwie łyżeczki papryki ostrej, ¼ łyżeczki przyprawy chili oraz trzy łyżki miodu i trzy łyżki pikantnego ketchupu. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj, aż wszystkie smaki się połączą.
Marynowanie
Do miski z marynatą wrzuć kawałki skrzydełek i bardzo dokładnie natrzyj nią każdy z nich. Następnie przykryj miskę, na przykład folią aluminiową lub pokrywką, i wstaw do lodówki. Skrzydełka powinny marynować się przez co najmniej trzy – cztery godziny, ale najlepiej, gdybyś je zostawiła na całą noc.
Pieczenie
Po wyjęciu skrzydełek z lodówki nastaw piekarnik na 200°C. Skrzydełka możesz piec na zwykłej blaszce. Poukładaj je na niej i wstaw na około 15 – 20 minut. Po 15 minutach sprawdź, czy są już zarumienione z jednej strony. Jeśli tak, to przewróć je na drugą stronę, a jeśli nie, to zostaw jeszcze na kilka minut. Na drugiej stronie piecz je przez 20 minut.
Serwowanie
Skrzydełka będą idealnie smakować na ciepło, chwilę po wyjęciu z piekarnika. Podawaj je z sosem na bazie jogurtu, sera albo majonezu. Będą również dobrze dopełniały niedzielny obiad w towarzystwie ziemniaków, ale sprawdzą się także jako forma przystawki na przyjęciach. Smacznego!