Grzyby z serem na ciepło – jak zrobić?
Grzyby z serem na ciepło – jak zrobić?
Jeśli jest się wielbicielem grzybów, z chęcią wita się jesień, która prędzej czy później obfituje w grzyby wszelkiego rodzaju. Można z nich przygotować wiele dań obiadowych, jak również smaczne przystawki do podawania na przyjęciu. Grzybki zapiekane z serem to przysmak, który pieści podniebienie, a poniżej podajemy przepis na niego.
Niezbędne składniki
Żeby potrawa wyszła znakomicie, niezbędnych jest kilka składników spożywczych, które pozwolą je przyrządzić. Powinny być świeże i wysokiej jakości.
Są to:
* grzyby,
* 1 cebula,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 łyżka masła,
* 2 jajka,
* żółty ser,
* pieprz,
* sól,
* papryka mielona (opcjonalnie).
Grzybów należy przygotować tyle, ile ich potrzeba, mogą być 4, a może być i 20, lecz wtedy konieczne jest zwiększenie ilości składników. Jednocześnie warto wybierać okazy, które mają ładne kapelusze, umożliwiające łatwe faszerowanie.Krok pierwszy
Wybrane grzyby umyć, oczyścić z niepotrzebnych naleciałości. Oddzielić trzonki od kapeluszy, tak aby nie uszkodzić trzonków. Nie należy ich wyrzucać, lecz pokroić na małe kosteczki i wrzucić do miski.
Krok drugi
Czosnek i cebulę obrać z łupinek. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, natomiast cebulę posiekać.Stopić na patelni masło. Podsmażyć czosnek oraz cebulę, a następnie dodać trzonki, jajka oraz przyprawy. Zamieszać.
Krok trzeci
Ser żółty – najlepiej w kostce – zetrzeć na tarce o dowolnych oczkach prosto do miseczki. Kapelusze grzybów napełnić farszem. Jego ilość zależna jest od wielkości grzybów. Na sam wierzch każdego nasypać żółty ser. Gotowe przekąski układać na blasze piekarnika.
Krok czwarty
Blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 20 – 25 minut, aż ser rozpuści się oraz delikatnie zarumieni.Podawać zaraz po przygotowaniu, kiedy przystawka jest jeszcze ciepła. Dla jej urozmaicenia można podawać ją z ryżem albo z ziemniakami. Smacznego.