Smaczne jajka zapiekane w ziemniakach – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: szajbuska
Advertising
Smaczne jajka zapiekane w ziemniakach – jak je przyrządzić?

Smaczne jajka zapiekane w ziemniakach – jak je przyrządzić?

Jajka i ziemniaki to jedne z najsmaczniejszych produktów. Wielką zaletą obu elementów jest możliwość ich przyrządzenia na różne sposoby, a nawet połączenia jednego z drugim. Dzięki temu uzyskuje się pyszne danie, które można podać w ramach przystawki na każdym spotkaniu towarzyskim.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Żeby przygotować ciepłą i smaczną przystawkę, dobrze jest zawczasu przygotować niezbędne składniki, czyli:
    * 6 jajek,
    * 3 ziemniaki,
    * 4 łyżki mleka,
    * 3 łyżki masła,
    * 1/2 łyżeczki soli,
    * pieprz.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Wszystkie ziemniaki starannie wyszorować pod bieżącą wodą. Po umyciu dokładnie osuszyć, a następnie ułożyć na blasze do pieczenia. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piec przez 4 minuty.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Po upieczeniu i delikatnym wystudzeniu przekroić ziemniaki na pół. Wydrążyć miąższ, zostawiając 0,5 – 1 cm miąższu od ścianki do wydrążonego otworu. Środek ziemniaków przełożyć do miski, dodać mleko, masło oraz przyprawy. Utrzeć na puszystą masę, po czym uzupełnić nią wnętrze każdej połówki.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    W masie ziemniaczanej zrobić niewielkie wgłębienie – w każdym ziemniaku. Wbijać do niego po 1 jajku. Posypać solą, pieprzem, odrobiną papryki. Ułożyć wszystkie kawałki na blaszce i wsunąć do piekarnika z temperaturą ustawioną na 180 stopni Celsjusza.Piec do momentu, w którym jajka się zetną. Podawać gorące, od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!

Popularne tagi
  • karczoch
  • frytki z piekarnika
  • sposób przyrządzenia ryżu
  • pieczone skrzydełka
  • pomidory pieczone
  • kalarepa z ryżem
  • frytki z awokado
  • tofu
  • ciasto francuskie
  • roladki z kurczaka
  • witaminy
  • pieczarki
  • cebula panierowana
  • brukselka z grilla
  • sposób przygotowania karczochów