Smaczne jajka zapiekane w ziemniakach – jak je przyrządzić?
Smaczne jajka zapiekane w ziemniakach – jak je przyrządzić?
Jajka i ziemniaki to jedne z najsmaczniejszych produktów. Wielką zaletą obu elementów jest możliwość ich przyrządzenia na różne sposoby, a nawet połączenia jednego z drugim. Dzięki temu uzyskuje się pyszne danie, które można podać w ramach przystawki na każdym spotkaniu towarzyskim.
Jakich składników potrzeba?
Żeby przygotować ciepłą i smaczną przystawkę, dobrze jest zawczasu przygotować niezbędne składniki, czyli:
* 6 jajek,
* 3 ziemniaki,
* 4 łyżki mleka,
* 3 łyżki masła,
* 1/2 łyżeczki soli,
* pieprz.Pierwszy krok
Wszystkie ziemniaki starannie wyszorować pod bieżącą wodą. Po umyciu dokładnie osuszyć, a następnie ułożyć na blasze do pieczenia. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piec przez 4 minuty.
Drugi krok
Po upieczeniu i delikatnym wystudzeniu przekroić ziemniaki na pół. Wydrążyć miąższ, zostawiając 0,5 – 1 cm miąższu od ścianki do wydrążonego otworu. Środek ziemniaków przełożyć do miski, dodać mleko, masło oraz przyprawy. Utrzeć na puszystą masę, po czym uzupełnić nią wnętrze każdej połówki.
Trzeci krok
W masie ziemniaczanej zrobić niewielkie wgłębienie – w każdym ziemniaku. Wbijać do niego po 1 jajku. Posypać solą, pieprzem, odrobiną papryki. Ułożyć wszystkie kawałki na blaszce i wsunąć do piekarnika z temperaturą ustawioną na 180 stopni Celsjusza.Piec do momentu, w którym jajka się zetną. Podawać gorące, od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!