Przepis na bułki drożdżowe z parówkami
Przepis na bułki drożdżowe z parówkami
Na śniadania czy kolacje większość z nas preferuje kanapki. Choć może jednak słowo „preferuje” nie jest w tym przypadku najbardziej trafione, po prostu jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że rankami oraz wieczorami jemy nic innego, jak kilka kawałków pieczywa z ulubionymi dodatkami. Trochę to wynika z naszego lenistwa, a trochę z tego, że za bardzo nie wiemy, jaka mogłaby być alternatywa. Dlatego poniżej znajdziesz pyszny przepis na śniadaniowe lub kolacjowe bułeczki drożdżowe z parówkami. Są mięciutkie i naprawdę smakują wybornie, zarówno wyjęte prosto z pieca, jak i na zimno. Wypróbuj je koniecznie!
Bułeczki z parówkami świetnie nadają się także jako przekąska na imprezy.
Przygotowanie ciasta drożdżowego
W pierwszej kolejności trzeba oczywiście zająć się przygotowaniem ciasta drożdżowego, ponieważ musi ono urosnąć. Najlepiej więc, jeśli przygotowujesz parówki w cieście drożdżowym na kolację, po południu wyrobić ciasto. Rozpocznij od zrobienia rozczynu. Do miski wsyp pokruszone drożdże, zasyp je cukrem, łyżką mąki, a potem zalej ciepłym mlekiem. Wszystko wymieszaj, a potem odstaw do wyrośnięcia na około 15 – 30 minut do ciepłego miejsca. Po tym czasie dolej rozczyn do mąki i lekko zamieszaj. Dodaj pozostałe składniki na ciasto: olej, sól i jajko. Wszystko razem wymieszaj i zacznij zagniatać (możesz podsypać trochę mąką, jeśli ciasto będzie ci się kleić do rąk). Kiedy będzie już gładkie, odstaw do wyrośnięcia na 1 – 2 godziny. Po tym czasie ciasto będzie gotowe.
Rozwałkowywanie ciasta
Kiedy ciasto już wyrośnie, możesz je rozwałkować. Najlepiej jest podsypać trochę blat czy stolnicę mąką, gdyż ciasto drożdżowe lubi się kleić. Nie musisz rozwałkowywać dokładnie ciasta, wystarczy trochę, by móc je podzielić na około 20 – 24 części. Parówki przekrój na dwie lub trzy części, w zależności od ich długości. Następnie z każdego kawałka ciasta uformuj podłużną bułeczkę, do środka wciśnij kawałek parówki i obklej ją dokładnie ciastem, aby nie było jej widać. Zlep boki ciasta. Każdą tak przygotowaną bułkę odstawiaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smarowanie i pieczenie
Nastaw piekarnik na 180°C. Następnie na talerzyku rozbij jajko i rozkłóć je z odrobiną mleka (około łyżki, ale możesz mleko pominąć). Wierzch każdej bułki posmaruj tą mieszaniną, a następnie włóż blachę do piekarnika. Bułeczki piecz przez około 20 minut na złoty kolor.
Serwowanie
Bułki możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale pasuje do nich pikantny ketchup lub ostry sos. Smacznego!