Przepis na bułki drożdżowe z parówkami

Opiekun artykułu: brzyda
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 2 godz.
Advertising
Przepis na bułki drożdżowe z parówkami

Przepis na bułki drożdżowe z parówkami

Na śniadania czy kolacje większość z nas preferuje kanapki. Choć może jednak słowo „preferuje” nie jest w tym przypadku najbardziej trafione, po prostu jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że rankami oraz wieczorami jemy nic innego, jak kilka kawałków pieczywa z ulubionymi dodatkami. Trochę to wynika z naszego lenistwa, a trochę z tego, że za bardzo nie wiemy, jaka mogłaby być alternatywa. Dlatego poniżej znajdziesz pyszny przepis na śniadaniowe lub kolacjowe bułeczki drożdżowe z parówkami. Są mięciutkie i naprawdę smakują wybornie, zarówno wyjęte prosto z pieca, jak i na zimno. Wypróbuj je koniecznie!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

400 g mąki pszennej

około 4/5 szklanki ciepłego mleka

20 g świeżych drożdży

½ płaskiej łyżeczki soli

2 jajka (jedno jajko do ciasta, a jedno do smarowania)

1 łyżeczka cukru

2 łyżki oleju

około 10 – 12 parówek

400 g mąki pszennej około 4/5 szklanki ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży ½ płaskiej łyżeczki soli 2 jajka (jedno jajko do ciasta, a jedno do smarowania) 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju około 10 – 12 parówek
Wskazówki:

Bułeczki z parówkami świetnie nadają się także jako przekąska na imprezy.

  • Przygotowanie ciasta drożdżowego

    W pierwszej kolejności trzeba oczywiście zająć się przygotowaniem ciasta drożdżowego, ponieważ musi ono urosnąć. Najlepiej więc, jeśli przygotowujesz parówki w cieście drożdżowym na kolację, po południu wyrobić ciasto. Rozpocznij od zrobienia rozczynu. Do miski wsyp pokruszone drożdże, zasyp je cukrem, łyżką mąki, a potem zalej ciepłym mlekiem. Wszystko wymieszaj, a potem odstaw do wyrośnięcia na około 15 – 30 minut do ciepłego miejsca. Po tym czasie dolej rozczyn do mąki i lekko zamieszaj. Dodaj pozostałe składniki na ciasto: olej, sól i jajko. Wszystko razem wymieszaj i zacznij zagniatać (możesz podsypać trochę mąką, jeśli ciasto będzie ci się kleić do rąk). Kiedy będzie już gładkie, odstaw do wyrośnięcia na 1 – 2 godziny. Po tym czasie ciasto będzie gotowe.

  • Rozwałkowywanie ciasta

    Rozwałkowywanie ciasta

    Kiedy ciasto już wyrośnie, możesz je rozwałkować. Najlepiej jest podsypać trochę blat czy stolnicę mąką, gdyż ciasto drożdżowe lubi się kleić. Nie musisz rozwałkowywać dokładnie ciasta, wystarczy trochę, by móc je podzielić na około 20 – 24 części. Parówki przekrój na dwie lub trzy części, w zależności od ich długości. Następnie z każdego kawałka ciasta uformuj podłużną bułeczkę, do środka wciśnij kawałek parówki i obklej ją dokładnie ciastem, aby nie było jej widać. Zlep boki ciasta. Każdą tak przygotowaną bułkę odstawiaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • Smarowanie i pieczenie

    Nastaw piekarnik na 180°C. Następnie na talerzyku rozbij jajko i rozkłóć je z odrobiną mleka (około łyżki, ale możesz mleko pominąć). Wierzch każdej bułki posmaruj tą mieszaniną, a następnie włóż blachę do piekarnika. Bułeczki piecz przez około 20 minut na złoty kolor.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Bułki możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale pasuje do nich pikantny ketchup lub ostry sos. Smacznego!

Popularne tagi
  • karczoch
  • frytki z piekarnika
  • sposób przyrządzenia ryżu
  • pieczone skrzydełka
  • pomidory pieczone
  • kalarepa z ryżem
  • frytki z awokado
  • tofu
  • ciasto francuskie
  • roladki z kurczaka
  • witaminy
  • pieczarki
  • cebula panierowana
  • brukselka z grilla
  • sposób przygotowania karczochów