Łatwe przygotowanie domowych zapiekanek
Łatwe przygotowanie domowych zapiekanek
Fast foody uznaje się zazwyczaj za szkodliwe jedzenie i każdy, kto dba o linię, odmawia ich sobie. Jednak od czasu do czasu, gdy ochota jest nie do powstrzymania, chce się zjeść coś, co uchodzi za niezdrowe – zapiekanki. Zamiast wychodzić z domu, szukać budki lub kupować mrożonki, można wykonać je samodzielnie. Będą wtedy znacznie lepsze.
Co jest potrzebne?
Żeby przygotować smaczne i pachnące ziołami zapiekanki, trzeba przygotować odpowiednie produkty. Do najważniejszych należą:
* 4 bagietki,
* 1/2 kg pieczarek,
* 200 g żółtego sera,
* 1 papryka czerwona,
* 2 cebule,
* 1 łyżka papryki w proszku,
* sól,
* pieprz,
* olej.
Zamiast bagietek średniej wielkości można kupić 2 duże i długie, które kroi się na cztery części. Zapiekanki są wówczas odpowiednio długie i jeszcze bardziej przypominają zapiekanki z budki. Można kupić również bagietki pełnoziarniste, które sprawiają, że potrawa smakuje ciekawiej.Pierwszy krok
Pieczarki i paprykę należy umyć i osuszyć. Pieczarki kroi się następnie na plasterki lub nawet na mniejsze części – farsz będzie przypominał wówczas gładszą papkę, łatwiejszą do nakładania, ponieważ pieczarki skurczą się w trakcie duszenia. Tak samo należy pokroić paprykę. Cebulę obrać ze skórki i posiekać. Do garnka lub na powierzchnię wysokiej patelni wlać olej tak, aby zakrywał dno, po czym wrzucić pokrojone warzywa i przykryć pokrywką. Całość należy dusić 20 – 30 minut, do czasu, aż całość zmięknie. Można doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem oraz przemieszać od czasu do czasu.
Drugi krok
Gdy farsz będzie już gotowy, można przejść do przygotowania zapiekanek. Bagietki przeciąć na pół i zacząć nakładać na nie farsz. Jeżeli jest się wielbicielem czosnku, można natrzeć powierzchnię bagietki czosnkowym ząbkiem, a dopiero po tym nałożyć farsz. Żółty ser należy zetrzeć na tarce o dowolnych oczkach i posypać zapiekanki, po czym wkładać je od razu do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Najlepiej smażyć je zaraz po przygotowaniu, ponieważ im dłużej farsz leży na bagietce, tym bardziej miękka i mniej smaczna się staje.Do pieczenia najlepiej używać piekarnika, w którym bagietka powinna przypiekać się do roztopienia się sera, niż mikrofalówki. W mikrofalówce może ona przesadnie stwardnieć i będzie niejadalna. Zapiekanki można podawać z ketchupem albo z sosem czosnkowym.