Zaskakujące danie – brukselka z grilla
Zaskakujące danie – brukselka z grilla
Grillowane warzywa są znane każdemu. Pomidory, papryka, cebula, nawet bakłażan i cukinia są chętnie przypiekane na ruszcie. Rzadziej zapaleni użytkownicy grilla decydują się na brukselkę, a szkoda. Co prawda dla wielu osób nie jest ona przepysznym warzywem, lecz ci, którym nie przeszkadza jej smak ani zapach, mogą przygotować z niej wspaniałe danie.
Brukselka z boczkiem
Sama brukselka może nie przypaść wszystkim do gustu, lecz z dodatkami to już zupełnie inna sprawa. Do przygotowania dobrego dania trzeba przygotować:
*1/2 kg brukselki,
*1/4 boczku wędzonego,
*pieprz,
*sól.
Brukselkę należy umyć i osuszyć. Wlać wodę do garnka i osolić 1 łyżeczką soli. Wrzucić brukselkę i gotować do momentu, aż będzie półmiękka. Odcedzić ją i ostudzić przez kilka minut. Zawinąć każdą brukselkę w plasterek boczku i ułożyć na tacce aluminiowej. Piec 30 – 40 minut, aż boczek będzie dobrze wysmażony.Szaszłyk z brukselki
Z zielonej brukselki można przygotować pyszne i pożywne szaszłyki. Wystarczy przygotować następujące składniki:
* 20 brukselek,
* oliwę z oliwek,
* pieprz,
* sól.
Wszystkie brukselki umyć i osuszyć. Posmarować je oliwą oraz oprószyć przyprawami. Poza pieprzem i solą można dodać również oregano, tymianek albo zioła prowansalskie. Rozgrzać ruszt. Brukselki nabić po 5 na patyczki do szaszłyków i grillować bezpośrednio na ruszcie. Piec 30 minut, od czasu do czasu obracając.Brukselka z marynatą
Dla fanów ostrych smaków dobrym daniem będzie brukselka na ostro. Jej przyrządzenie wymaga:
* 20 brukselek,
* 2 łyżek musztardy ostrej,
* oliwy z oliwek,
* pieprzu,
* soli.
Warzywa umyć i osuszyć. Wlać wodę do garnka, dodać brukselki i gotować przez 7 – 10 minut, żeby trochę zmiękły. W tym czasie połączyć w misce musztardę, oliwę oraz przyprawy. Dobrze wymieszać, a następnie dodać do marynaty brukselki. Wymieszać je w specyfiku i zostawić na 20 minut w zacienionym miejscu. Następnie wszystkie przełożyć na aluminiową tackę i ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Piec 25 minut, po czym podawać z mięsem lub chlebem.