Jak przyrządzić chlebek czosnkowy?
Jak przyrządzić chlebek czosnkowy?
Jedzenie ciągle kanapek ze zwykłego, a nawet pełnoziarnistego chleba może się znudzić. W pewnym momencie mówi się: dość i szuka czegoś innego. Dobrze, jeżeli jest to miłe urozmaicenie nadające się zarówno na spotkanie towarzyskie, jak i na ciepłą kolację. Jeśli lubi się smak i zapach czosnku, najprostszym rozwiązaniem jest zrobić chlebek czosnkowy – smaczny, a do tego wzmacniający odporność dzięki niezwykłym zdolnościom czosnku.
Niezbędne składniki spożywcze
Zaletą chlebka czosnkowego jest możliwość jego szybkiego wykonania, chociaż żeby tego dokonać potrzebne są następujące produkty:
* 1 duża bagietka,
* 3-4 ząbki czosnku,
* 1 kostka masła,
* oregano suszone,
* pieprz,
* sól.
Zamiast dużej, długiej bagietki można użyć również kilku małych, zarówno zwykłych, białych, jak i pełnoziarnistych.Pierwszy krok
Przed przystąpieniem do przygotowania chlebka czosnkowego konieczne jest uzyskanie bardzo miękkiego masła. Można uzyskać takie na dwa sposoby. Pierwszym jest zakupienie kostki i niechowanie jej do lodówki. Drugim pozostawienie jej poza lodówką na całą noc, dzięki czemu będzie bardzo miękkie.
Drugi krok
Gotowe masło należy przełożyć do miski. Dodać do niego oregano, pieprz, sól. Można wsypać także inne przyprawy, lecz jednocześnie nie przesadzać z ich ilością, mają jedynie wzbogacić smak czosnku, a nie stłumić go całkowicie.Czosnek obrać z łupinek, zmiażdżyć w prasce i wrzucić do masła. Wszystko dokładnie wymieszać, uzyskując tym samym masło czosnkowe.
Trzeci krok
Bagietki pokroić na kawałki grubości 1,5 – 2 cm. Nasmarować je – najlepiej z obu stron – masłem czosnkowym, a następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wsunąć blaszkę do piekarnika.
Czwarty krok
Piec chlebek w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 – 25 minut, aż kawałki bagietki staną się rumiane.Chlebek najlepiej smakuje na gorąco – sam albo z dodatkiem w postaci pomidora z mozzarellą i bazylią.