Jak wykonać krążki cebulowe?
Jak wykonać krążki cebulowe?
Chrupiąca cebulka zamiast chipsów? To świetne rozwiązanie dla dzieci, które poznały ich smak i wpadły w sidła małego uzależnienia. Taki cebulowe przysmak doda im również nieco odporności i pomoże szybciej wyzdrowieć. Cebula to rewelacyjny lek w walce z chorobami układu oddechowego. Dzięki kwercetynie ma działanie wykrztuśne, dlatego najlepszym domowym sposobem na kaszel jest syrop z cebuli. Czy wiesz, jakie są jej odmiany? Znamy więc cebulę białą (czosnkową), która jest łagodna w smaku i świetnie nadaje się do sosów i naszych tytułowych cebulowych krążków. Cebula brązowa, dość ostra na surowo, nadaje się do przyrządzenia wszystkich potraw. Cebulę czerwoną, kolejną odmianę stosuje się najczęściej do sałatek i dekorowania potraw, a dymka bardzo dobrze smakuje duszona lub smażona.
Panierka:
Cebulę możesz stosować do wzmocnienia włosów i oczyszczenia skóry głowy. W tym celu odciśnięty sok ze startej na tarce cebuli zmieszaj z sokiem z cytryny i żółtkiem. Nałóż na wilgotne włosy. Po około 1 godzinie spłucz głowę i umyj włosy szamponem.
Przy zakupie cebuli zwracaj uwagę, czy jest ona sucha na zewnątrz i czy nie jest nadpleśniała. Nie kupuj kiełkującej cebuli. To znak, że była źle bądź zbyt długo przechowywana.
Cebulę przechowuj w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Aby nie ronić łez przy jej obieraniu, włóż ją na dwie godziny do lodówki. Drugi sprytny sposób to moczenie noża w zimnej wodzie podczas jej krojenia.
Krojenie cebuli
Cebulę obierz i pokrój w plastry. Następnie rozdziel plastry na pierścienie i umieść je w misce.
Przygotowanie sosu
Zmieszaj ze sobą sos barbecue i maślankę. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Krążki cebuli zalej przygotowanym sosem i pozostaw na 10 minut.
Przygotowanie panierki
W osobnej misce przygotuj panierkę. Zmieszaj mąkę, sól czosnkową, słodką paprykę i czarny pieprz.
Obtaczanie i smażenie krążków
Każdy krążek namoczony w sosie obtocz w panierce. Kolejno kładź na patelni na rozgrzany olej. Krążki cebulowe smaży się, aż będą rumiane.