Jak wykonać krążki cebulowe?

Opiekun artykułu: szatemarta
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Jak wykonać krążki cebulowe?

Jak wykonać krążki cebulowe?

Chrupiąca cebulka zamiast chipsów? To świetne rozwiązanie dla dzieci, które poznały ich smak i wpadły w sidła małego uzależnienia. Taki cebulowe przysmak doda im również nieco odporności i pomoże szybciej wyzdrowieć. Cebula to rewelacyjny lek w walce z chorobami układu oddechowego. Dzięki kwercetynie ma działanie wykrztuśne, dlatego najlepszym domowym sposobem na kaszel jest syrop z cebuli. Czy wiesz, jakie są jej odmiany? Znamy więc cebulę białą (czosnkową), która jest łagodna w smaku i świetnie nadaje się do sosów i naszych tytułowych cebulowych krążków. Cebula brązowa, dość ostra na surowo, nadaje się do przyrządzenia wszystkich potraw. Cebulę czerwoną, kolejną odmianę stosuje się najczęściej do sałatek i dekorowania potraw, a dymka bardzo dobrze smakuje duszona lub smażona.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 duża cebula

kilka łyżek sosu barbecue

2 szklanki maślanki

sól i pieprz do smaku

Panierka:

2 szklanki mąki

1 łyżeczka soli czosnkowej

szczypta czarnego pieprzu

1 duża cebula kilka łyżek sosu barbecue 2 szklanki maślanki sól i pieprz do smaku Panierka: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli czosnkowej szczypta czarnego pieprzu
Warto zapamiętać:

Cebulę możesz stosować do wzmocnienia włosów i oczyszczenia skóry głowy. W tym celu odciśnięty sok ze startej na tarce cebuli zmieszaj z sokiem z cytryny i żółtkiem. Nałóż na wilgotne włosy. Po około 1 godzinie spłucz głowę i umyj włosy szamponem.

Ostrzeżenia:

Przy zakupie cebuli zwracaj uwagę, czy jest ona sucha na zewnątrz i czy nie jest nadpleśniała. Nie kupuj kiełkującej cebuli. To znak, że była źle bądź zbyt długo przechowywana.

Wskazówki:

Cebulę przechowuj w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Aby nie ronić łez przy jej obieraniu, włóż ją na dwie godziny do lodówki. Drugi sprytny sposób to moczenie noża w zimnej wodzie podczas jej krojenia.

  • Krojenie cebuli

    Cebulę obierz i pokrój w plastry. Następnie rozdziel plastry na pierścienie i umieść je w misce.

  • Przygotowanie sosu

    Przygotowanie sosu

    Zmieszaj ze sobą sos barbecue i maślankę. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Krążki cebuli zalej przygotowanym sosem i pozostaw na 10 minut.

  • Przygotowanie panierki

    W osobnej misce przygotuj panierkę. Zmieszaj mąkę, sól czosnkową, słodką paprykę i czarny pieprz.

  • Obtaczanie i smażenie krążków

    Obtaczanie i smażenie krążków

    Każdy krążek namoczony w sosie obtocz w panierce. Kolejno kładź na patelni na rozgrzany olej. Krążki cebulowe smaży się, aż będą rumiane.