Drożdżowe placki ziemniaczane na obiad
Drożdżowe placki ziemniaczane na obiad
Ziemniaki są stałym elementem posiłków, jednak ugotowane z sosem albo posypane koperkiem mogą znudzić się po jakimś czasie. Żeby nie nabrać do tego dobrego warzywa całkowitego obrzydzenia, można przyrządzić je w zupełnie inny sposób, mianowicie jako puszyste placki drożdżowe. Ciekawe, smaczne i pasujące idealnie na posiłek w czasie ciepłych dni.
Niezbędne składniki
Wykonanie drożdżowych placków ziemniaczanych wymaga odpowiednich składników, wśród których powinno znaleźć się:
* 7 dużych ziemniaków,
* 3 cebule dymki,
* 1 jajko,
* 5 g drożdży,
* 2 łyżki wody,
* 1/2 łyżeczki cukru,
* 1 łyżeczka pieprzu,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 szklanka mąki,
* olej do smażenia.
Zamiast typowych drożdży do pieczenia można użyć 1 opakowania drożdży instant.Krok pierwszy
Wszystkie ziemniaki dokładnie obrać, a następnie umyć pod zimną wodą. Cebulę przepłukać pod zimną wodą. Należy pamiętać, żeby nie odcinać szczypiorku od cebuli, gdyż on również się przyda i doda plackom lepszego smaku. Umytą cebulkę posiekać na bardzo drobne kawałki.
Krok drugi
Wodę podgrzać, żeby była ciepła, ale nie bardzo gorąca. Wlać ją do szklanki. Dodać cukier i wymieszać, aż do jego rozpuszczenia. Wsypać drożdże instant albo pokruszone drożdże piekarskie i ponownie zamieszać. Przykryć naczynie ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Krok trzeci
Obrane ziemniaki zetrzeć do miski. Można zrobić to na tarce o bardzo małych oczkach albo o średnich, jeśli nie ma się nic przeciwko większym kawałkom ziemniaków. Po starciu wszystkich odcedzić nadmiar wody przez gazę albo sitko. Przełożyć je z powrotem do miski, wsypać mąkę, cebulę, pieprz oraz sól i drożdże. Dokładnie wymieszać.
Krok czwarty
Na patelni rozgrzać olej. Następnie przy pomocy łyżki nakładać na patelnię trochę ciasta i smażyć niewielkie placki. Przypiekać z obu stron, aż będą miały złocisty kolor. Podawać od razu po usmażeniu – same albo z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego.