Przepis na jabłka pieczone z bardzo słodkim nadzieniem

Opiekun artykułu: pasikonik
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 50 min.
Advertising
Przepis na jabłka pieczone z bardzo słodkim nadzieniem

Przepis na jabłka pieczone z bardzo słodkim nadzieniem

Jesień to zdecydowanie ta pora roku, której większość z nas nie docenia. Kojarzy nam się ona jedynie z zimnym wiatrem, deszczową pogodą, przygnębieniem oraz przeziębieniami. Całkiem niesłusznie zapominamy o wszystkich darach, jakie niesie ze sobą jesień: spokojnych wieczorach spędzanych w domu przy książce, smaku ciepłej herbaty rozgrzewającej organizm oraz o pysznych jabłkach, które jesienią są najtańsze i zdecydowanie najsmaczniejsze. Dzisiaj poznasz przepis na jabłko, które idealnie sprawdzi się jesienią. Będzie słodkie, co sprawi, że trochę poprawi ci nastrój w czasie sezonowej chandry. Wypróbuj ten przepis koniecznie!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

4 twarde i kwaśne jabłka

4 łyżki powideł śliwkowych

garść: żurawiny, śliwek suszonych, moreli, suszonych migdałów lub orzechów laskowych, daktyli

1 łyżka miodu

2 łyżeczki masła

2 szczypty cynamonu (opcjonalnie)

tłuszcz do wysmarowania blachy

4 twarde i kwaśne jabłka 4 łyżki powideł śliwkowych garść: żurawiny, śliwek suszonych, moreli, suszonych migdałów lub orzechów laskowych, daktyli 1 łyżka miodu 2 łyżeczki masła 2 szczypty cynamonu (opcjonalnie) tłuszcz do wysmarowania blachy
  • Przygotowanie jabłek

    Będziemy piec cztery jabłka. Pamiętaj o tym, aby wybrać kwaśną odmianę tych owoców.

    Umyj owoce i wysusz je. Zetnij z nich wierzch, tworząc w ten sposób kapelusz. Następnie każde jabłko dokładnie wydrąż z gniazd nasiennych, robiąc w nim szeroki i głęboki otwór. Pamiętaj jednak o tym, aby nie przebić ścianek oraz dna jabłka.

  • Przygotowanie słodkiego nadzienia

    Przyszykuj średniej wielkości miskę. Jeśli przy wydrążaniu gniazd wydrążyłaś też miąższ jabłka, wówczas weź go i pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Następnie weź kilka suszonych moreli, śliwek i daktyli i pokrój je w kostkę. Wrzuć do miski razem z garścią żurawiny. Pokrój drobno orzechy laskowe lub migdały (może być i to, i to) i dorzuć je do reszty. Wymieszaj te składniki, dodaj dosłownie dwie szczypty cynamonu (ale nie więcej – możesz to pominąć, jeśli nie lubisz smaku tej przyprawy) oraz łyżkę miodu. Wymieszaj składniki ze sobą.

  • Faszerowanie jabłka

    Wydrążone jabłuszka czas nafaszerować. Najpierw na ich dno wyłóż po łyżeczce powideł śliwkowych, najlepiej kwaśnych. Następnie dodaj tyle, ile się zmieści, naszego słodkiego nadzienia, a na powierzchnię dodaj pół łyżeczki masła. Teraz przykryj jabłka kapeluszem.

  • Pieczenie jabłek

    Pieczenie jabłek

    Jabłka połóż na blaszce lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Piecz je przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu możesz je jeszcze polać miodem, ale i bez tego będą słodkie i pyszne. Smacznego!