Przepis na jabłka pieczone z bardzo słodkim nadzieniem
Przepis na jabłka pieczone z bardzo słodkim nadzieniem
Jesień to zdecydowanie ta pora roku, której większość z nas nie docenia. Kojarzy nam się ona jedynie z zimnym wiatrem, deszczową pogodą, przygnębieniem oraz przeziębieniami. Całkiem niesłusznie zapominamy o wszystkich darach, jakie niesie ze sobą jesień: spokojnych wieczorach spędzanych w domu przy książce, smaku ciepłej herbaty rozgrzewającej organizm oraz o pysznych jabłkach, które jesienią są najtańsze i zdecydowanie najsmaczniejsze. Dzisiaj poznasz przepis na jabłko, które idealnie sprawdzi się jesienią. Będzie słodkie, co sprawi, że trochę poprawi ci nastrój w czasie sezonowej chandry. Wypróbuj ten przepis koniecznie!
Przygotowanie jabłek
Będziemy piec cztery jabłka. Pamiętaj o tym, aby wybrać kwaśną odmianę tych owoców.
Umyj owoce i wysusz je. Zetnij z nich wierzch, tworząc w ten sposób kapelusz. Następnie każde jabłko dokładnie wydrąż z gniazd nasiennych, robiąc w nim szeroki i głęboki otwór. Pamiętaj jednak o tym, aby nie przebić ścianek oraz dna jabłka.
Przygotowanie słodkiego nadzienia
Przyszykuj średniej wielkości miskę. Jeśli przy wydrążaniu gniazd wydrążyłaś też miąższ jabłka, wówczas weź go i pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Następnie weź kilka suszonych moreli, śliwek i daktyli i pokrój je w kostkę. Wrzuć do miski razem z garścią żurawiny. Pokrój drobno orzechy laskowe lub migdały (może być i to, i to) i dorzuć je do reszty. Wymieszaj te składniki, dodaj dosłownie dwie szczypty cynamonu (ale nie więcej – możesz to pominąć, jeśli nie lubisz smaku tej przyprawy) oraz łyżkę miodu. Wymieszaj składniki ze sobą.
Faszerowanie jabłka
Wydrążone jabłuszka czas nafaszerować. Najpierw na ich dno wyłóż po łyżeczce powideł śliwkowych, najlepiej kwaśnych. Następnie dodaj tyle, ile się zmieści, naszego słodkiego nadzienia, a na powierzchnię dodaj pół łyżeczki masła. Teraz przykryj jabłka kapeluszem.
Pieczenie jabłek
Jabłka połóż na blaszce lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Piecz je przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu możesz je jeszcze polać miodem, ale i bez tego będą słodkie i pyszne. Smacznego!