Jak ugotować kukurydzę, żeby była miękka?

Opiekun artykułu: sebo
Wymagany czas: 15 min.
Advertising
Jak ugotować kukurydzę, żeby była miękka?

Jak ugotować kukurydzę, żeby była miękka?

Kolba kukurydzy jest rzadziej jadana, niż ziarna kukurydzy z puszki, ponieważ nie zawsze udaje się taka, jak powinna. Zamiast miękkich ziaren, które rozpływają się w ustach, otrzymuje się twarde, niezbyt smaczne warzywo. Jest jednak sposób, żeby tego uniknąć, czyli przepis, który podajemy poniżej. Sprawdziła go już niejedna pani domu i każda była zadowolona. Spróbuj i Ty.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Żeby uzyskać miękką kukurydzę, która będzie wprost rozpływać się w ustach, niezbędne jest przygotowanie następujących produktów:

    * 6 kolb kukurydzy,

    * 1/3 szklanki cukru,

    * 1/4 szklanka śmietany,

    * 1 szklanka mleka,

    * 1/5 kostki masła.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Przygotować garnek, do którego zmieszczą się wszystkie kolby kukurydzy. Żeby oszczędzić sobie pracy, warto zakupić kukurydzę już pozbawioną zielonej otoczki liści. Jeśli liście nadal są wokół kolby, trzeba się ich pozbyć. Wlać do garnka wodę w takiej ilości, żeby zakryła kolby, które wrzuci się po zagotowaniu do naczynia.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Garnek z wodą postawić na ogniu, a następnie dolać śmietankę oraz mleko. Zagotować i dopiero wtedy wrzucić kukurydzę. Przykryć całość i pozwolić gotować się kukurydzy przez 6 – 8 minut. W tym czasie kukurydza stanie się przyjemnie miękka. Nie można jednak – z myślą, że będzie bardziej miękka z każdą kolejną minutą – przekraczać wyznaczonego czasu, ponieważ im dłużej warzywo będzie gotowane, tym stanie się twardsze.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po wymaganym czasie wyjąć kukurydzę z wody i delikatnie odsączyć z nadmiaru płynu, np. na sitku. Przełożyć na talerz lub na osobne talerze dla każdego z biesiadników. Każdy z kawałków ozdobić łyżką masła oraz posypać solą. Kukurydza będzie miękka oraz delikatna. Poza masłem oraz solą, świetnym dodatkiem do niej jest sos czosnkowy albo wcześniej przyrządzone masło czosnkowe. Warto spróbować, gdy tylko kukurydza zacznie pojawiać się w sklepach.