Sycąca zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą
Sycąca zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą
Zupa i drugie danie, czyli standardowy obiad, nie zawsze jest pożądanym widokiem. Od czasu do czasu ma się ochotę na coś zupełnie innego na talerzu. Coś lżejszego i chrupiącego bywa doskonałą odmianą, a taka właśnie jest zapiekanka z bakłażanem z dodatkiem mozzarelli. Chrupiąca, ciepła, pachnąca, w sam raz na późny obiad w środku lata.
Potrzebne produkty spożywcze
Kluczem do przygotowania pysznej zapiekanki są odpowiednie składniki, wśród których są następujące elementy:
* 2 bakłażany,
* 1 cebula,
* 1 opakowanie mozzarelli,
* 10 listków bazylii,
* 6 łyżek parmezanu,
* 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
* 1/2 oliwy z oliwek.Krok pierwszy
Oba bakłażany umyć. Odciąć czubki, po czym pokroić bakłażany na plasterki o grubości maksymalnie 1,5 centymetra. Ułożyć je w sitku albo szerokiej misce i oprószyć solą. Pozostawić na 30 – 40 minut, aż puszczą sok. Nie powinno się omijać tego etapu, ponieważ gdy bakłażany puszczą sok w trakcie pieczenia, potrawa będzie niedobra.
Krok drugi
Cebulę obrać z łupinek i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, po czym zeszklić cebulę. Dodać przecier pomidorowy i bazylię. Delikatnie posolić, a następnie przykryć patelnię pokrywką i dusić całość przez 15 minut na niewielkim ogniu.
Krok trzeci
Bakłażany, z których wyciekł już sok, opłukać pod zimną wodą z resztek soli. Pozostałą część oliwy rozgrzać na patelni i podsmażyć na niej plasterki na pół twardo. Nie powinny być zbyt miękkie, gdyż wtedy cała potrawa nie wyjdzie tak, jak powinna.Podpieczone kawałki ułożyć na dnie dużego naczynia żaroodpornego albo brytfanny.
Krok czwarty
Ułożonego ładnie bakłażana polać sosem pomidorowym z dodatkami. Można go dla smaku lekko doprawić solą oraz pieprzem. Na sos ułożyć plasterki mozzarelli. Dobrze smakuje także położona bezpośrednio na bakłażanach i przykryta sosem. Sos posypać startym parmezanem, po czym całość wsunąć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec, póki ser całkiem się nie roztopi, przez 10 – 15 minut. Podawać bardzo gorące.