Jak przygotować bułki drożdżowe z serem i szynką?
Jak przygotować bułki drożdżowe z serem i szynką?
Bułeczki z szynką oraz serem można zrobić całkiem szybko. Są smaczne, puszyste i zaskoczą swoim smakiem całą rodzinę. Nadają się na każdy posiłek dnia, nawet zimne, jednak najlepiej smakują, kiedy są jeszcze bardzo ciepłe. Wypróbuj je i zakochaj się w nich do szaleństwa.
Jakie składniki są niezbędne?
Choć samo zrobienie bułeczek nie jest trudne, wymaga odpowiednich składników spożywczych, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:
* 3,5 szklanki mąki,
* 3/4 szklanki wody,
* 2,5 łyżeczki suchych drożdży,
* 2 łyżki masła,
* 2 łyżki cukru,
* 1/2 szklanki mleka,
* 2 łyżeczki soli,
* 200 g żółtego sera,
* 300 g szynki w plasterkach,
* 4 łyżki musztardy,
* 1 łyżka miodu.
Krok pierwszy
Wodę delikatnie podgrzać, żeby była letnia. Dodać do niej drożdże, wymieszać i pozostawić na 5 minut, aż rozpocznie się bąbelkowanie. W niewielkim rondelku podgrzać mleko z masłem, uważając, żeby nie było za gorące. Mieszankę dolać do wody z drożdżami i wymieszać.
Krok drugi
Do mieszanki drożdżowej dodać 3 i 1/3 szklanki mąki oraz sól. Wyrobić gładkie ciasto, bez grudek. Uformować ją w kształtną kulę i ułożyć w misce wysmarowanej oliwą. Pozostawić na 1 godzinę, aby ciasto wyrosło – można przykryć czystą ściereczką bawełnianą.
Krok trzeci
Gdy ciasto wyrośnie, można przełożyć je na stolnicę posypaną mąką oraz rozwałkować dokładnie, tworząc prostokąt. Miód wymieszać z musztardą, rozsmarowując miksturę na całej powierzchni ciasta. Posypać je szynką pokrojoną na kawałki oraz startym serem, a następnie zwinąć całość wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na plasterki równej grubości, układając je po tym na blasze do pieczenia. Pozostawić na kolejne 45 minut do wyrośnięcia. Dopiero wtedy wsunąć do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piec 30 minut. Jeść od razu albo zostawić na następny dzień.