Prosty sposób na przyrządzenie karczochów
Prosty sposób na przyrządzenie karczochów
Karczochy to pyszne warzywa o ciekawym kształcie. Nie raz kuszą w sklepie spożywczym, jednak są pomijane z jednej, prostej przyczyny – nie wiadomo, jak je przyrządzić. Wbrew pozorom, jakie stwarza wygląd karczochów, nie jest to bardzo skomplikowane, po prostu trzeba zacząć. Dobrze przyrządzony karczoch sprawdzi się jako dodatek do dań oraz jako ich nieodłączny element. Jeżeli nie wiesz, z jakiego przepisu skorzystać, proponujemy naszą prostą i bardzo smaczną recepturę.
Jakie składniki przygotować?
Przed przystąpieniem do działania konieczne jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych, a są to:
* 6 karczochów,
* 1,5 szklanki oliwy z oliwek,
* 2 liście laurowe,
* 3 ząbki czosnku,
* tymianek,
* rozmaryn,
* pieprz,
* sól,
* parmezan.
Do doprawienia karczochów można użyć również innych przypraw albo większej ilości czosnku, nie przekraczając jednak 4 ząbków czosnku, aby nie zabił smaku warzywa.Krok pierwszy
Karczochy umyć. Przeciąć każdy na pół i usunąć wierzchnie, niejadalne liście, jak również twarde elementy ze środka. Ma zostać do gotowania tylko to, co jest w miarę miękkie i po ugotowaniu nie będzie sprawiało problemów z jedzeniem.
Krok drugi
Do rondla przelać oliwę i podgrzać ją na średnim ogniu. Doprawić odrobiną soli oraz wrzucić obrane z łupinek ząbki czosnku. Dodać jeszcze liście laurowe oraz rozmaryn i tymianek – wystarczy po 1 gałązce każdego ziela.
Krok trzeci
Gdy wszystkie przyprawy znajdą się w oliwie, a ona sama będzie ciepła, wrzucić karczochy. Powinny być wysuszone, żeby olej nie pryskał. Przykryć rondel pokrywką i dusić całość przez 30 minut. Kiedy wnętrze karczochów będzie miękkie, można wyjąć je z oliwy i odsączyć z jej nadmiaru. Układać na talerzach i posypać dużą ilością startego parmezanu. Zamiast sera można posypać również dużą ilością soli morskiej. Smacznego!