Przepis na brukselkę smażoną z pieczarkami

Opiekun artykułu: kamilab
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 25 min.
Advertising
Przepis na brukselkę smażoną z pieczarkami

Przepis na brukselkę smażoną z pieczarkami

Brukselka to mała odmiana kapusty o bardzo specyficznym, nieco gorzkawym smaku. Ma ona swoich zagorzałych zwolenników oraz przeciwników. Tych drugich może przekona do tego warzywa fakt, iż jest ono naprawdę zdrowe. To bogate źródło witaminy C, witamin z grupy B, a także beta-karotenu. Dodatkowo, brukselka działa antynowotworowo. Powinny wprowadzić ją do swojej diety osoby, które chcą wyregulować pracę jelit lub odchudzają się, gdyż zawiera sporo cennego błonnika. Poniżej znajdziesz przepis na brukselkę smażoną w towarzystwie między innymi pieczarek. To pyszne danie sprawdzi się jako kolacja, przystawka lub dodatek do mięsnego obiadu. Jeśli lubisz brukselkę, to w  tym wydaniu również będzie ci smakować.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Porcja na dwie – trzy osoby:

500 g brukselki

300 g pieczarek

1 mała cebula biała

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

tłuszcz do smażenia (np. masło, oliwa z oliwek)

Porcja na dwie – trzy osoby: 500 g brukselki 300 g pieczarek 1 mała cebula biała 2 ząbki czosnku sól i pieprz tłuszcz do smażenia (np. masło, oliwa z oliwek)
  • Gotowane brukselki

    Gotowane brukselki

    Przygotowanie potrawy rozpoczniemy od gotowania brukselki. Do dużego garnka wlej wodę, osól ją oraz skrop łyżką soku z cytryny. Wodę doprowadź do wrzenia. W tym czasie umyj brukselki. Wrzuć je na gotującą się wodę i gotuj około 10 – 12 minut, w zależności od ich wielkości. Następnie ją odcedź i pozostaw na durszlaku.

  • Przygotowanie pozostałych składników

    Białą cebulę obierz, przekrój na połowy, a potem pokrój na cienkie kawałki – tzw. półksiężyce. Pieczarki dokładnie umyj, a następnie pokrój je w plastry takie jak na pizzę.

  • Podsmażanie

    Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy z oliwek lub dobrej jakoś oleju czy masła. Następnie, już na rozgrzany tłuszcz, wrzuć całą pokrojoną cebulę. Podsmażaj ją przez około dwie minuty, mieszając co chwilę, aż się zeszkli i zmięknie. Wówczas dorzuć do niej pokrojone pieczarki. Zaraz po tym, jak wrzucisz grzyby, dopraw je solą i pieprzem. Pamiętaj, że pieczarki pod wpływem soli puszczą wodę. Musisz smażyć je tak długo, aż woda całkowicie wyparuje. Dopiero wtedy możesz przejść do następnego kroku.

  • Smażenie brukselki

    Kiedy woda z pieczarek wyparuje, wówczas dorzuć do nich i cebuli dwa ząbki czosnku. Mogą być one posiekane z solą lub przeciśnięte przez praskę. Podsmażaj całość jeszcze przez kilka minut, a w tym czasie przekrój ugotowane brukselki na pół. Dorzuć je na patelnię i całość wymieszaj.Jeśli trzeba, dopraw jeszcze solą, pieprzem lub czosnkiem.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Brukselkę z dodatkami przerzuć na półmisek. Podawaj ją ciepłą. Możesz serwować ją zamiast ziemniaków, surówek, ale także jako samodzielne danie – przekąskę. Smacznego!

Popularne tagi
  • sos do nuggetsów
  • zapiekanka z bakłażana i mozzarelli
  • bakłażan pieczony
  • faszerowane jabłka
  • wino
  • sposób przygotowania frytek
  • śniadanie
  • pieczenie
  • jak wykonać krążki cebulowe
  • czerwona cebula
  • grillowanie
  • przepis na nuggetsy
  • parówki w cieście drożdżowym
  • brukselka z pomidorami
  • mleko