Przepis na brukselkę smażoną z pieczarkami
Przepis na brukselkę smażoną z pieczarkami
Brukselka to mała odmiana kapusty o bardzo specyficznym, nieco gorzkawym smaku. Ma ona swoich zagorzałych zwolenników oraz przeciwników. Tych drugich może przekona do tego warzywa fakt, iż jest ono naprawdę zdrowe. To bogate źródło witaminy C, witamin z grupy B, a także beta-karotenu. Dodatkowo, brukselka działa antynowotworowo. Powinny wprowadzić ją do swojej diety osoby, które chcą wyregulować pracę jelit lub odchudzają się, gdyż zawiera sporo cennego błonnika. Poniżej znajdziesz przepis na brukselkę smażoną w towarzystwie między innymi pieczarek. To pyszne danie sprawdzi się jako kolacja, przystawka lub dodatek do mięsnego obiadu. Jeśli lubisz brukselkę, to w tym wydaniu również będzie ci smakować.
Porcja na dwie – trzy osoby:
Gotowane brukselki
Przygotowanie potrawy rozpoczniemy od gotowania brukselki. Do dużego garnka wlej wodę, osól ją oraz skrop łyżką soku z cytryny. Wodę doprowadź do wrzenia. W tym czasie umyj brukselki. Wrzuć je na gotującą się wodę i gotuj około 10 – 12 minut, w zależności od ich wielkości. Następnie ją odcedź i pozostaw na durszlaku.
Przygotowanie pozostałych składników
Białą cebulę obierz, przekrój na połowy, a potem pokrój na cienkie kawałki – tzw. półksiężyce. Pieczarki dokładnie umyj, a następnie pokrój je w plastry takie jak na pizzę.
Podsmażanie
Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy z oliwek lub dobrej jakoś oleju czy masła. Następnie, już na rozgrzany tłuszcz, wrzuć całą pokrojoną cebulę. Podsmażaj ją przez około dwie minuty, mieszając co chwilę, aż się zeszkli i zmięknie. Wówczas dorzuć do niej pokrojone pieczarki. Zaraz po tym, jak wrzucisz grzyby, dopraw je solą i pieprzem. Pamiętaj, że pieczarki pod wpływem soli puszczą wodę. Musisz smażyć je tak długo, aż woda całkowicie wyparuje. Dopiero wtedy możesz przejść do następnego kroku.
Smażenie brukselki
Kiedy woda z pieczarek wyparuje, wówczas dorzuć do nich i cebuli dwa ząbki czosnku. Mogą być one posiekane z solą lub przeciśnięte przez praskę. Podsmażaj całość jeszcze przez kilka minut, a w tym czasie przekrój ugotowane brukselki na pół. Dorzuć je na patelnię i całość wymieszaj.Jeśli trzeba, dopraw jeszcze solą, pieprzem lub czosnkiem.
Serwowanie
Brukselkę z dodatkami przerzuć na półmisek. Podawaj ją ciepłą. Możesz serwować ją zamiast ziemniaków, surówek, ale także jako samodzielne danie – przekąskę. Smacznego!