Jak zrobić mini calzone z oliwkami?
Jak zrobić mini calzone z oliwkami?
Calzone – ta włoska potrawa stanowi pole do popisu dla Waszej kucharskiej inwencji twórczej. Pizza zawijana na kształt pieroga, a w nim Wasze pomysły. Calzone możesz przygotować z mięsem. Ja proponuję wersję bezmięsną z parmezanem i oliwkami. Serwując calzone, nie zapominaj, że najlepiej smakuje z pomidorowym lub czosnkowym sosem. Bez ziół calzone się nie obejdzie, ozdób potrawę listkami bazylii lub oregano.
Ciasto:
Farsz:
Ciasto na pizzę calzone
Przesiej przez sitko mąkę do miski, dosyp szczyptę soli. W mące zrób dołek i włóż pokrojone drobno drożdże, dodaj łyżkę cukru i szklankę letniej wody. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste. Dodaj do niego oliwę i ponownie odstaw, aby wyrosło.
Przygotowanie farszu
Paprykę i cebulę drobno pokrój. Podsmaż warzywa na oliwie. Dodaj wcześniej umyte, obrane i pokrojone pieczarki. Duś warzywa około 5 minut. Kolejno dodaj brokuły, groszek i duś farsz przez następne 3 minuty. Na koniec dodaj pomidory, oliwki i ser. Ostatnią postać farszu duś przez chwilkę. Na sam koniec dopraw warzywa ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem wedle swojego uznania.
Przygotowanie pierogów calzone
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na około 3 mm grubości. Wykrój z placka 4 prostokąty, a na nich ułóż farsz. Brzegi ciasta posmaruj wodą i zlep w postać dużego pieroga.
Pieczenie calzone
Piekarnik nagrzej do temperatury 180° Celsjusza. Włóż calzone i piecz przez około 30 minut, aż nabiorą rumianego koloru.
Sposób podania
Calzone podaje się od razu po wyjęciu z piekarnika z sosem pomidorowym lub czosnkowym.