Jak zrobić pizzę Margherita?

Opiekun artykułu: matkaps
Poziom trudności: Trudne , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Advertising
Jak zrobić pizzę Margherita?

Jak zrobić pizzę Margherita?

Pizza wykonana w domu stanowi idealne danie na wszelkie okazje. Dobrą pizzą w naszym wykonaniu możemy pochwalić się przed gośćmi i zbierać poklask świadczący o uznaniu dla naszych kulinarnych umiejętności. Polska pizza różni się od włoskiej jedynie nawykiem robienia grubszego ciasta. Poza tym nie umniejszajmy sobie kucharskich możliwości. Kierując się swoją pomysłowością, można stworzyć pizzę własnej produkcji. Poniżej przedstawiam przepis na idealne ciasto do pizzy i na najbardziej popularną pizzę Margherita.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Ciasto:

30 dag mąki

2 dag drożdży

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

Nałożenie:

3 – 4 pomidory

30 dag miękkiego sera żółtego

listki świeżej bazylii

oliwa do posmarowania ciasta

Dodatkowo:

olej do posmarowania blachy

Ciasto: 30 dag mąki 2 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Nałożenie: 3 – 4 pomidory 30 dag miękkiego sera żółtego listki świeżej bazylii oliwa do posmarowania ciasta Dodatkowo: olej do posmarowania blachy
  • Przepis na ciasto podstawowe

    Drożdże włóż do garnuszka, dodaj cukier, wymieszaj, zalej 3 łyżkami ciepłej wody. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól. Gdy drożdże się rozpuszczą, wlej je do mąki, dodaj wodę i oliwę i wyrób gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o średnicy 30 cm, lekko podsypując mąką. Brzegi pizzy powinny być wyższe. Nakłuj pizzę widelcem. Na tak przygotowany spód możesz nałożyć dowolne nadzienie lub skorzystać z mojego przepisu na pizzę Margherita.

  • Nadzienie pizzy Margherita

    Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Pokrój je w plasterki, wycinając z nasady szypułki. Listki bazylii opłucz. Ser pokrój w plastry. Nałóż pomidory na placek i obłóż go serem. Przyozdób bazylią. Pizzę ułóż na posmarowanej olejem blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut, nie rumieniąc wierzchu.

  • Podpowiedź numer 1

    Żeby w cieście nie powstał zakalec z powodu użycia zbyt wielu składników, posmaruj jego powierzchnię rozmąconym białkiem. Żółtko z tego jajka możesz dodać do ciasta, dzięki czemu będzie miało ładniejszy kolor.

  • Podpowiedź numer 2

    Produktów, które nakładasz na pizzę, nie musisz podduszać. Ważne jest, aby zachować kolejność ich kładzenia na cieście. Te, które są bardziej soczyste, kładziemy na górze pizzy, a te, które mogą chłonąć wilgoć, na dole.

  • Podpowiedź numer 3

    Podpowiedź numer 3

    Nigdy nie sól pomidorów. Puszczają wtedy sok i pizza staje się nieapetyczna.