Przepis na domową pizzę hawajską

Przepis na domową pizzę hawajską
W Polsce nadal większości konsumentów trudno jest się przekonać do połączeń smaków wytrawnych ze słodkimi. Jednak warto czasem złamać swoje żelazne kulinarne zasady, by przekonać się, że kuchenne eksperymenty mogą się czasami zakończyć prawdziwym sukcesem. Tak też jest z pizzą hawajską. Jest to połączenia ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym oraz szynką, serem i ananasami. Dla kogoś, kto nie przepada za takimi połączeniami smakowymi, może wydawać się ono zbyt egzotyczne, ale tak naprawdę nutka ananasa tylko podkręca smak szynki oraz żółtego sera. Koniecznie spróbuj się skusić na tę pyszną pizzę z nutą słodkości.
Na ciasto:
Na sos:
Dodatki:
Wyrabianie ciasta drożdżowego
W pierwszej kolejności musimy oczywiście wyrobić ciasto drożdżowe, które potem będzie sobie rosnąć, kiedy my będziemy przygotowywać resztę składników.Do miski wsyp przesianą mąkę. Do szklanki włóż pokruszone drożdże, zasyp je cukrem i zalej ciepłą wodą. Wymieszaj drożdże, aż się rozpuszczą i wtedy wlej je do mąki. Dodaj jeszcze łyżkę oliwy z oliwek oraz szczyptę soli i wszystko zacznij razem zagniatać. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż wszystkie składniki bardzo dobrze się ze sobą połączą. Odstaw kulkę ciasta z powrotem do miski, przykryj ją czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 60 – 90 minut do ciepłego miejsca.
Przygotowanie sosu pomidorowego
Kiedy ciasto drożdżowe będzie sobie rosło, ty zajmij się przygotowaniem sosu pomidorowego. Do rondelka wlej przecier pomidorowy i postaw go na małym ogniu. Dodaj oregano oraz bazylię, a także cukier, sól oraz pieprz. Całość bardzo dobrze wymieszaj, a potem dodaj jeszcze dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub bardzo dobrze rozdrobnione. Podgrzewaj wszystko razem aż do zagotowania, a następnie gotuj na małym ogniu przez kilka chwil, aż sos lekko zgęstnieje.
Ciasto
Kiedy ciasto już wyrośnie, należy nadać mu kształt. Możesz zrobić okrąg, a możesz też zrobić prostokąt, do prostokątnej blachy. Pamiętaj jednak o tym, aby spróbować zrobić to samymi palcami (jeśli ciasto było dobrze wyrobione, to powinno się to udać) i jeśli nie będzie to naprawdę konieczne, to nie używaj wałka. Ciasto powinno być cienkie. Kiedy nadasz ciastu kształt, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia albo wysmarowaną tłuszczem. Potem pozostaw je na około 15 minut, gdyż przez ten czas powinno jeszcze wyrosnąć.Wyrośnięte ciasto posmaruj sosem pomidorowym, pamiętając o tym, by brzegi zostawić puste. Potem obficie posyp startym żółtym serem i nałóż plasterki szybki oraz ananasa pokrojonego w kostkę.
Pieczenie
Rozgrzej piekarnik do 220°C i piecz pizzę przez około 18 – 10 minut. Podawaj ją z sosem pomidorowym albo czosnkowym. Smacznego!