Przepis na dietetyczną pizzę ze spodem zrobionym z kalafiora

Opiekun artykułu: marza
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 1 godz. 15 min.
Advertising
Przepis na dietetyczną pizzę ze spodem zrobionym z kalafiora

Przepis na dietetyczną pizzę ze spodem zrobionym z kalafiora

Pizza to zdecydowanie najbardziej popularne danie pochodzące z włoskich regionów. Jest to również potrawa, którą lubią chyba wszyscy, nawet jeśli w naszym kraju różni się ona znacznie od tej przygotowywanej przez Włochów. Niestety, osoby na diecie odchudzającej nie mogą pozwolić sobie na ten pyszny smakołyk ze względu na kaloryczne oraz niezbyt zdrowe pszenne ciasto oraz tłusty żółty ser. Ten przepis pokaże wam, jak możecie zrobić sobie pizzę alternatywną, idealną, jeśli jesteście w trakcie gubienia kilogramów. Ser żółty zostaje w niej zastąpiony przez mozzarellę, natomiast ciasto pszenne przez ciasto kalafiorowe. Wypróbujcie ją koniecznie!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na ciasto:

1 kalafior

2 jajka

pół szklanki drobno startej mozzarelli

oregano suszone

bazylia suszona

sól i pieprz

Na sos:

puszka pomidorów krojonych

2 ząbki czosnku

bazylia suszona

oregano suszone

sól i pieprz

Dodatki:

ok. 250 g mozzarelli

oliwki czarne (15 – 20 sztuk)

świeże listki bazylii

pomidory suszone odsączone z zalewy

Na ciasto: 1 kalafior 2 jajka pół szklanki drobno startej mozzarelli oregano suszone bazylia suszona sól i pieprz Na sos: puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku bazylia suszona oregano suszone sól i pieprz Dodatki: ok. 250 g mozzarelli oliwki czarne (15 – 20 sztuk) świeże listki bazylii pomidory suszone odsączone z zalewy
  • Przygotowanie kalafiora

    Nasza dietetyczną pizzę zaczniemy przygotowywać od starcia kalafiora. Weź go i pokrój na mniejsze części, odcinając wszystkie te, które są twarde. Następnie zetrzyj go na tarce tak, by powstała sypka mieszanina. Kawałki kalafiora powinny być małe. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Następne na wrzątek wrzuć kawałki kalafiora i gotuj je przez około 8 – 10 minut, a potem przecedź za pomocą durszlaka i gazy. Gaza ma służyć odciśnięciu z kalafiora całej wody, którą „wypił” w trakcie gotowania. Kiedy już to zrobisz, odstaw kalafior, aby wystygnął.

  • Przygotowanie ciasta

    Przygotowanie ciasta

    Zimny kalafior przełóż do miski, a następnie dodaj do niego łyżeczkę oregano, łyżeczkę bazylii, trochę soli i pieprzu, dwa jajka oraz pół szklaki bardzo drobno startej mozzarelli (może być rozdrobniona w mikserze). Wszystko razem ze sobą wymieszaj. Na blachę wyłóż papier do pieczenia albo wysmaruj ją tłuszczem. Wyłóż na nią ciasto i uformuj z niego koło lub czworokąt – jak wolisz. Następnie włóż blachę z ciastem do piekarnika na około 30 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 200°C. W czasie tego podpiekania przygotuj sos i składniki na pizzę.

  • Sos pomidorowy

    Prawdziwa pizza musi być uzupełniona o sos pomidorowy. W Polsce bardzo często zastępuje się go rozwodnionym koncentratem, a to duży błąd – sos do pizzy powinien być gęsty. Na patelnię lub do garnuszka wrzuć pomidory krojone z puszki. Dodaj dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, bazylię, oregano, sól, pieprz oraz odrobinę cukru. Całość gotuj, co jakiś czas mieszając. Sos będzie gotowy, kiedy zobaczysz, że cała woda już wyparowała.

  • Komponowanie i pieczenie pizzy

    Komponowanie i pieczenie pizzy

    Na podpieczonym spodzie rozsmaruj sos pomidorowy, zostawiając brzegi puste. Następnie połóż na nim mozzarellę, a potem rozsyp czarne oliwki. Piecz w 200 stopniach jeszcze przez około 7 – 10 minut, aż ser się rozpuści. Po wyjęciu na każdy kawałek połóż suszonego pomidora oraz świeżą bazylię. Smacznego!