Jak zrobić oryginalną pizzę z mozzarellą i gruszkami?

Opiekun artykułu: kasia
Wymagany czas: 40 min.
Advertising
Jak zrobić oryginalną pizzę z mozzarellą i gruszkami?

Jak zrobić oryginalną pizzę z mozzarellą i gruszkami?

Pizza ma tę zaletę, że można ją przygotować na różne sposoby, nawet najbardziej fantazyjne. Dodatki w postaci ananasa, owoców morza to już nic takiego i dla wielu osób jest to standardowa pizza. Jednak pizza z gruszką to coś zupełnie innego. Jest oryginalna, mało znana i można się w niej zakochać. Teraz, kiedy sezon na gruszki jest w pełni, warto wypróbować taki przysmak jako element jesiennej kolacji.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przyrządzenie pizzy trzeba zacząć od zebrania składników na ciasto oraz na farsz na pizzę. Do ciasta potrzebne będą:

    * 400 g mąki,

    * 250 ml wody,

    * 20 g drożdży świeżych,

    * 2 łyżki oliwy z oliwek,

    * sól.

    Do zrobienia farszu:

    * 2 gruszki,

    * mozzarella,

    * oliwa z oliwek,

    * ser pleśniowy (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wodę podgrzać, żeby była ciepła, i przelać 4 – 5 łyżek do miski. Dodać do nich drożdże i rozrobić je łyżką, po czym pozostawić do pierwszego wyrośnięcia. W czasie wzrastania drożdży przygotować w drugiej, większej misce mąkę, sól, oliwę z oliwek – dodać wyrośnięte drożdże, po czym wymieszać wszystko razem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Podczas zagniatania ciasta dolewać stopniowo ciepłą wodę, żeby ciasto uzyskało elastyczną, jednolitą konsystencję. Uformować z niego kulę i pozostawić w misce o ściankach posypanych mąką. Przykryć naczynie ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Gdy czas minie, ciasto jeszcze raz zagnieść, po czym rozwałkować na blacie pokrytym mąką. Po wykonaniu tego przejść do przygotowania farszu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Farsz do pizzy to nic innego jak składniki pokrojone w odpowiedni sposób. Gruszki trzeba umyć i obrać ze skórki, po czym pokroić na plasterki – niektórzy zostawiają skórkę, gdyż po upieczeniu jest jadalna, ale należy to do własnego uznania. Ser mozzarellę potrzeć na tarce, a pleśniowy, jeśli się go używa, w kostkę.Ciasto nasmarować oliwą z oliwek, położyć na nim plasterki gruszek, kawałki sera pleśniowego, orzechy i posypać mozzarellą. Dla poprawy smaku można dodać również odrobinę oregano. Tak przygotowaną pizzę wsunąć do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Piec, aż ciasto będzie rumiane, a ser roztopiony i podawać od razu po upieczeniu – prawdziwe niebo w ustach.