Jak zrobić oryginalną pizzę z mozzarellą i gruszkami?
Jak zrobić oryginalną pizzę z mozzarellą i gruszkami?
Pizza ma tę zaletę, że można ją przygotować na różne sposoby, nawet najbardziej fantazyjne. Dodatki w postaci ananasa, owoców morza to już nic takiego i dla wielu osób jest to standardowa pizza. Jednak pizza z gruszką to coś zupełnie innego. Jest oryginalna, mało znana i można się w niej zakochać. Teraz, kiedy sezon na gruszki jest w pełni, warto wypróbować taki przysmak jako element jesiennej kolacji.
Potrzebne składniki spożywcze
Przyrządzenie pizzy trzeba zacząć od zebrania składników na ciasto oraz na farsz na pizzę. Do ciasta potrzebne będą:
* 400 g mąki,
* 250 ml wody,
* 20 g drożdży świeżych,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* sól.
Do zrobienia farszu:
* 2 gruszki,
* mozzarella,
* oliwa z oliwek,
* ser pleśniowy (opcjonalnie).
Krok pierwszy
Wodę podgrzać, żeby była ciepła, i przelać 4 – 5 łyżek do miski. Dodać do nich drożdże i rozrobić je łyżką, po czym pozostawić do pierwszego wyrośnięcia. W czasie wzrastania drożdży przygotować w drugiej, większej misce mąkę, sól, oliwę z oliwek – dodać wyrośnięte drożdże, po czym wymieszać wszystko razem.
Krok drugi
Podczas zagniatania ciasta dolewać stopniowo ciepłą wodę, żeby ciasto uzyskało elastyczną, jednolitą konsystencję. Uformować z niego kulę i pozostawić w misce o ściankach posypanych mąką. Przykryć naczynie ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Gdy czas minie, ciasto jeszcze raz zagnieść, po czym rozwałkować na blacie pokrytym mąką. Po wykonaniu tego przejść do przygotowania farszu.
Krok trzeci
Farsz do pizzy to nic innego jak składniki pokrojone w odpowiedni sposób. Gruszki trzeba umyć i obrać ze skórki, po czym pokroić na plasterki – niektórzy zostawiają skórkę, gdyż po upieczeniu jest jadalna, ale należy to do własnego uznania. Ser mozzarellę potrzeć na tarce, a pleśniowy, jeśli się go używa, w kostkę.Ciasto nasmarować oliwą z oliwek, położyć na nim plasterki gruszek, kawałki sera pleśniowego, orzechy i posypać mozzarellą. Dla poprawy smaku można dodać również odrobinę oregano. Tak przygotowaną pizzę wsunąć do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Piec, aż ciasto będzie rumiane, a ser roztopiony i podawać od razu po upieczeniu – prawdziwe niebo w ustach.