Jak dobrze smażyć grzyby?

Opiekun artykułu: sport
Advertising
Jak dobrze smażyć grzyby?

Jak dobrze smażyć grzyby?

Świeże, ledwie zebrane w lesie grzyby można przygotować do późniejszego przechowywania – suszyć albo marynować – bądź od razu przysmażyć i zjeść. Jest to niezwykłe doznanie smakowe, jak również zapachowe, które warto zaserwować sobie przynajmniej raz w grzybowym sezonie. Żeby uwolnić wszystkie zalety grzybów z ich wnętrza, warto przygotować je w podany poniżej sposób.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Dobre smażone grzyby to nie tylko one, to również dodatki, które urozmaicają ich smak. Aby danie było wyjątkowe, potrzebne są następujące elementy:
    * grzyby leśne (ilość według uznania),
    * 1 łyżka masła,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1 cebula,
    * pieprz ziołowy,
    * pieprz czarny,
    * sól.
    Podczas smażenia grzybów można połączyć kilka gatunków albo zdecydować się na smażenie tylko jednego, w zależności od swoich upodobań oraz posiadanego zapasu.

  • Krok pierwszy

    Przygotowane leśne grzyby należy dokładnie oczyścić z ewentualnych naleciałości leśnych oraz brudu. Następnie przepłukać je zimną wodą – można na sitku – i osuszyć papierowym ręcznikiem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cebulę pozbawić łupinki i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Gdy będzie ciepła, wrzucić cebulę i podsmażyć ją na złocisty kolor.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Osuszone grzyby pokroić na plasterki i dodać je do cebuli. Smażyć razem z nią przez 20 minut. Nie przykrywać, ponieważ wtedy zamiast przysmażenia się grzybków otrzyma się duszone, które bardziej pasują do sosu niż do zjedzenia bez dużej liczby dodatków.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Po upływie odpowiedniego czasu dodać do grzybów pieprz czarny, zielony, sól oraz masło. Zamieszać wszystko drewnianą łyżką, a następnie pozostawić na patelni jeszcze na 5 minut, żeby grzyby nabrały delikatniejszego smaku.

    Podawać grzybki gorące z chlebem albo bułką. Opcjonalnie można urozmaicić danie natką pietruszki. Smażone grzyby nadają się zarówno na przystawkę na obiad, jak i na ciepłą kolację.

Popularne tagi
  • ziemniaki z czosnkiem i kminkiem
  • przepis na zdrowy popcorn
  • serowy apetizer
  • dodatek do warzyw
  • sposób przygotowania śledzi
  • pieczenie cukinii
  • ćwikła
  • grzyby leśne
  • pasztet z wątróbki drobiowej
  • przepis na ryż kokosowy
  • święta
  • ryż
  • ogórki kiszone
  • sposób na chipsy buraczane
  • rodzynki