Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty i marchewki?
Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty i marchewki?
Surówki to samo zdrowie. Zawierają liczne witaminy oraz składniki mineralne. Warto codziennie jadać surówki ze świeżych warzyw, zarówno do obiadu, jak i na kolację. Dzięki temu posiłek będzie bardziej sycący.Surówka z kapusty oraz marchewki to jeden z najsmaczniejszych dodatków, jakim można raczyć się nie tylko od święta, lecz codziennie. Oto przepis.
Jakich składników potrzeba?
Aby sałatka miała doskonały smak, niezbędne jest przygotowanie świeżych składników spożywczych, wśród których powinny znaleźć się:
* 1/2 kapusty białej,
* 1 pęczek cebuli dymki,
* 3 marchewki,
* 1,5 łyżeczki soli,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 1/2 cytryny.Krok pierwszy
Białą kapustę dokładnie umyć. Jeśli posiada jakieś nieładne fragmenty, odciąć je. Następnie poszatkować kapustę drobno i przełożyć do miski.
Krok drugi
Zasypać kapustę solą, po czym mocno ścisnąć, aby wycisnąć sok. Pozostawić na 10 minut, żeby pozbyć się jego nadmiaru. W tym czasie umyć i obrać marchewki ze skórki. Zetrzeć wszystkie marchewki na tarce o średnich oczkach. Cebulę posiekać.
Krok trzeci
Nadmiar soku z kapusty odlać – można pozostawić jedynie odrobinę, aby sałatka nie była za sucha. Dodać marchewkę i cebulę. Cytrynę sparzyć, a następnie wycisnąć z niej cały sok i dodać go do surówki. Wymieszać dokładnie. Zaraz po przygotowaniu można podawać do obiadu albo zjeść w ramach kolacji.