Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty i marchewki?

Opiekun artykułu: marzena
Advertising
Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty i marchewki?

Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty i marchewki?

Surówki to samo zdrowie. Zawierają liczne witaminy oraz składniki mineralne. Warto codziennie jadać surówki ze świeżych warzyw, zarówno do obiadu, jak i na kolację. Dzięki temu posiłek będzie bardziej sycący.Surówka z kapusty oraz marchewki to jeden z najsmaczniejszych dodatków, jakim można raczyć się nie tylko od święta, lecz codziennie. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Aby sałatka miała doskonały smak, niezbędne jest przygotowanie świeżych składników spożywczych, wśród których powinny znaleźć się:
    * 1/2 kapusty białej,
    * 1 pęczek cebuli dymki,
    * 3 marchewki,
    * 1,5 łyżeczki soli,
    * 1 łyżka oliwy z oliwek,
    * 1/2 cytryny.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Białą kapustę dokładnie umyć. Jeśli posiada jakieś nieładne fragmenty, odciąć je. Następnie poszatkować kapustę drobno i przełożyć do miski.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Zasypać kapustę solą, po czym mocno ścisnąć, aby wycisnąć sok. Pozostawić na 10 minut, żeby pozbyć się jego nadmiaru. W tym czasie umyć i obrać marchewki ze skórki. Zetrzeć wszystkie marchewki na tarce o średnich oczkach. Cebulę posiekać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Nadmiar soku z kapusty odlać – można pozostawić jedynie odrobinę, aby sałatka nie była za sucha. Dodać marchewkę i cebulę. Cytrynę sparzyć, a następnie wycisnąć z niej cały sok i dodać go do surówki. Wymieszać dokładnie. Zaraz po przygotowaniu można podawać do obiadu albo zjeść w ramach kolacji.

Popularne tagi
  • brzoskwinia
  • cynamon
  • słodkie ziemniaki
  • przepis na sałatkę z komosy ryżowej
  • jajko na twardo
  • przepis na sałatkę z owoców morza
  • sałaka z tuńczykiem
  • składniki
  • totellini
  • przepis na sałatkę z tuńczykiem
  • indyk
  • przystawki na ciepło
  • sok z ogórka
  • przepis na sałatkę z krewetek i szparagów
  • cebula dymka